Zaterdag 10 februari: Bunker Ontdekdag Scheveningse Boulevard

Op zaterdag 10 februari 2018 houdt de gemeente Den Haag in samenwerking met de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen en het Museum Engelandvaarders de Bunker Ontdekdag Scheveningse Boulevard. Op deze dag is de onlangs opgegraven Duitse Bunker uit de Tweede Wereldoorlog voor het publiek opengesteld en zijn er elk uur enkele rondleidingen.
De eerste rondleiding is om 09.00 uur, rond 16.45 uur is de laatste rondleiding. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan de S3 kazemat en een deel van het ondergrondse gangenstelsel. Een kazemat (in een vestingwerk) is een gesloten ruimte met een schietgat voor een vuurwapen, bijvoorbeeld een mitrailleur. De kazemat en het gangstelsel bevinden zich beide nog deels onder de huidige Noordboulevard. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via http://www.denhaag.nl/dekustgezond.

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD): “Het is altijd interessant om nieuwe dingen uit het verleden ontdekken en daarbij stil te staan. Daarom is het ook goed dat de geschiedenis van deze plek onder de aandacht wordt gebracht van het publiek. Tijdens de aanleg van de Morales-boulevard in 2010, is ook een gangenstelsel en bunkercomplex gevonden. De toen georganiseerde Open Dag trok destijds ruim 1200 bezoekers uit heel het land.”

Bijzondere vondst

Tijdens het bouwrijp maken van de Noordboulevard op Scheveningen is in december 2017 een puntgave bunker gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in de bunker diverse spullen uit WO II gevonden, zoals een oude Duitse krant uit 1945, munitiehulzen en delen van een Duits uniform. Deze bunker was op basis van oude tekeningen onbekend bij de gemeente. De vondst is bijzonder omdat de bunker identiek is aan een exemplaar dat ten zuidwesten van de Scheveningse haven heeft gestaan.

Gangenstelsel

De S3 kazemat maakte deel uit van het Hollands verdedigingswerk van vóór 1945. In Scheveningen waren drie kazematten en een gangenstelsel, dat deze drie met elkaar verbond, gebouwd. Twee kazematten zijn tijdens de aanleg van de Zuidelijke Morales boulevard in 2010 blootgelegd. Eén hiervan is er verhuisd naar het Geniemuseum in Vught, de tweede is verwerkt in de Nieuwe boulevard en is zichtbaar gemaakt door middel van een venster in de boulevard. De derde en laatste kazemat heeft al die tijd in de Noordboulevard gezeten. Met de herinrichting van de boulevard is deze blootgelegd en zal volgend jaar in de nieuwe Noordboulevard een plek krijgen.

Tijdens de Open Dag zullen elke 10 minuten rondleidingen worden gegeven door medewerkers van de Stichting Atlantikwall Scheveningen en het Museum Engelandvaarders. Per rondleiding kunnen 15-20 bezoekers mee. De rondleiding begint bij de Duitse bunker, nabij het Carlton Beach Hotel. Na een rondleiding door de bunker kunnen bezoekers langs het afgezette bouwterrein naar de kazemat wandelen. Daar worden zij ontvangen voor een toelichting en een rondleiding door de kazemat en het blootgelegde gangenstelsel.

Informatietent

Na het bezoek aan de kazemat eindigt de rondleiding in de informatietent op de boulevard aan de voet van de Pier. Hier zijn medewerkers van de Stichting Atlantikwall en het Museum Engelandvaarders met een informatiestand aanwezig . Ook de gemeente Den Haag geeft informatie over de plannen voor Scheveningen. Voor bezoekers is hier een gratis consumptie.

Omdat de capaciteit van de bunker en de kazemat beperkt is, wordt belangstellenden gevraagd zich aan te melden via het aanmeldingsformulier op de website van De Kust Gezond: http://www.denhaag.nl/dekustgezond.

NB: De bunker en de kazemat zijn voor mensen die slecht ter been zijn helaas niet te bezoeken.

Bereikbaarheid

De Bunker Ontdekdag Scheveniingse Boulevard is eenvoudig bereikbaar via:
Openbaar Vervoer: HTM Tramlijn 1 en 9 (halte Zwarte Pad) en Buslijn 21 en 23 (halte Zwarte Pad)
Auto: Gratis parkeergelegenheid op parkeerterrein bij Zwarte Pad.
Fiets: Gratis fietsenstalling Biesieklette halverwege het parkeerterrein bij Zwarte Pad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.