De Statige Dames gaan uit eten (12): bar-dinnercafé Proef

Er zijn veel gelegenheden in onze buurt waar je je smaakpapillen kunt laven. Maar het oog wil ook wat en de service moet goed zijn. En de prijskwaliteitverhouding is een belangrijke factor. Voor welke gelegenheid en welke keuzes er zijn voor geschikte restaurants in de buurt, dat is waarover we schrijven. Gezamenlijk bezitten we ruime eigen horeca-ervaring, culinaire kennis en scholing in gastvrijheid. De tafelmanieren, kostprijs van een gerecht, veel soorten bier en wijn, de salamander, stikstof en de Röner, ze kennen geen geheimen voor ons. Bovendien is er decennialange ervaring in Haagse etablissementen en vele restaurants in binnen- en buitenland. De dames weten dus waar ze het over hebben. Ruim in ervaring, jong van geest. Ga je mee met ons op stap?

Proef

Op de hoek van de Van Boetzelaerlaan en de Douzastraat is het pand waarin voorheen café het Uytje was gevestigd, omgebouwd naar een bar-dinnercafé, zoals Proef zichzelf noemt. Alles is net klaar, de opening was begin van het nieuwe jaar. Het pand heeft zijn buitenterras behouden (al staat/ligt dat er vanwege de storm van vandaag laveloos bij); het bijbehorende friettentje om de hoek is gesloten. Op een verzoek tot reservering drie dagen tevoren via de website werd tot op de dag zelf niets vernomen, daarom maar even gebeld. Bij binnenkomst is vooraan de bar met wat tafeltjes gehandhaafd, achterin is het wat bredere dinnergedeelte. Het is behoorlijk opgeknapt, maar de inrichting is nog wat kaal en met verschillende sferen door elkaar. Het lijkt erop dat de eigenaar nog aan het zoeken is naar ‘smoel’ van de nieuwe zaak. We worden hartelijk ontvangen en mogen een tafeltje kiezen.

De kaart

Eigenaar Marc vertelt dat hij jarenlang een restaurant heeft gehad op de boulevard van Scheveningen maar dat recent heeft beëindigd toen hij de verbouwingsperiode van dat deel van de boulevard zag aankomen. Nu is hij met Proef begonnen en het is nog wat zoeken naar de samenstelling van de kaart. De menukaart op de website is niet actueel. Een ander publiek dan op de boulevard, mogelijk andere wensen, het moet zich nog wat uitkristalliseren. De echte menukaart ziet er traditioneel uit, met hamburger, saté en spare ribs, maar gelukkig ook een mooi voorgerechtje met gamba’s, een vegetarisch hoofdgerecht en friandises bij de koffie, dat gaan we testen! Naast de losse gerechten is er overigens ook een 3 gangenmenu voor €17,50. De nieuwe eigenaar is nog niet aan een wijnkaart toegekomen (zo legt hij uit), maar schenkt prima Chardonnay en Merlot (€ 3,50 per glas).

De gerechten

Als voorgerecht aten we gamba’s met mango, wat sla en mango ijs (€8,50). Een feest voor het oog, vers en een streling van de smaakpapillen.
Als hoofdgerecht testen we de spare ribs (€17,50), die zeer goed op smaak waren, het vegetarische pakketje geitenkaas met gegrilde groenten en pasta (€16,50) en de steak proef (€17,50). Hij vertelt dat het vegetarische pakketje wat langer duurt, omdat het vers wordt klaar gemaakt. Beide vleesgerechten werden geserveerd met frietjes en salade. Tenslotte testten we de koffie en thee (fair trade) met de friandises. Die laatste zijn leuk bedacht maar de uitvoering kan meer waar voor zijn geld bieden.
Naast het bedienen en vragen of alles oké is, komt Marc af en toe een praatje met ons maken. We krijgen persoonlijke aandacht en hij vertelt een en ander over zijn toekomstplannen met de zaak. , een goede gastheer.

Soepel en betaalbaar

De eigenaar van Proef is er in geslaagd van het pand een plek te maken waar je goed terecht kunt voor een eerlijke maaltijd, een borrel op het terras of een drankje bij de binnenhaard. Het eten is vers, de bediening attent en de rekening laag. De menukaart mag nog wel wat spannender, evenals de wijnselectie, maar we begrijpen dat er even getest moet worden wat het publiek wil. Een mooie doorstart van het pand. Veel succes in de wijk, Marc!

De cijfers

Eten: 8

Entourage: 6

Bediening: 8

Prijs-kwaliteitverhouding: een 7

De totaalscore komt daarmee gemiddeld op een kleine 7.

 

Over de Statige Dames

De Statige Dames zijn deskundige restaurantbezoekers uit het Statenkwartier, die de eetgelegenheden in de wijk aan een test onderwerpen. De namen zijn bekend bij de redactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.