Wijnproeven: Van La Loren tot Lagrein

Op vrijdag 11 september was het thema van de wijnclub Statenkwartier “Van La Loren tot Lagrein” waarbij de wijnen in het gebied Südtirol / Alto Adige op de proef werden gesteld. Zoals altijd werden uiteraard wijnen getest die ook in het Statenkwartier te koop zijn.

door Frank van Ewijk

De nummers 1 en 2 van de avond.

De nummers 1 en 2 van de avond.

Rode wijnen winnen
De wijnen waren deze avond van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, waarbij de minst beoordeelde fles toch nog altijd een zeer ruime voldoende behaalde. Wellicht speelde ook de bijzonder ambiance die gastvrouw Wia had geschapen met kaarslicht en de vele lekkernijen een rol. Winnaar van de avond werd een Lagrein – een boerse druif, typerend voor deze regio – van producent Tiefenbrunner uit 2013. In dit geval echter een mooie volle wijn die goed bij een stevige maaltijd past. De flessen zijn voor 15 euro verkrijgbaar bij Le Bouchon.

 

Vernatsch
Op de tweede plaats eindigde een Vernatsch, eveneens van wijnmaker Tiefenbrunner. De wijn van deze druif (in Duitsland Trollinger genoemd) wordt licht gekoeld gedronken en was zeer verfrissend. Te verkrijgen bij Le Bouchon voor 11 euro. Tenslotte was wat ruimer daarachter weer een Lagrein die er met de derde plaats vandoor ging. Producent Mezzacorona levert deze wijn aan de Jumbo en voor 6 euro is dit wel een heel mooie wijn om bij een stukje gegrild vlees midden in de winter van te genieten. Ook deze wijnen zijn van wijnjaar 2013. Het blijkt een uitzonderlijk goed jaar voor de regio Südtirol / Alto Adige te zijn geweest, de wijnen van dat jaar steken er duidelijk boven uit.

Witte wijn
Ondanks dat de winnaars deze keer allen in de categorie rode wijn vielen, waren ook de witte wijnen uit de streek heel behoorlijk. Beste witte wijn tijdens de proeverij was een ‘strakke’ Gewürztraminer van het huis Nals Magreid, eveneens uit 2013, verkrijgbaar bij wijnhandel Bosman. Een zachte en kruidige droge wijn die zowel bij het eten als op zichzelf aan te raden is. Deze wijn is wel wat aan de prijs (14 euro).

Opvallend genoeg geen Pinot Grigio deze avond, naar horen zeggen was dit toch een beetje de favoriet van La Loren…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.