20 september 1e lezing over ontstaan Statenkwartier

Op zondag 20 september 14.00 uur organiseert de vereniging Buurt Energie Statenkwartier (BES) in samenwerking met 100 jaar Statenkwartier twee jubileumlezingen die ingaan op het ontstaan van de wijk en de veranderingen in de energievoorziening. Na deze lezingen zal u voor altijd anders aankijken tegen onze bijzondere wijk.

wijk plattegrondHet Statenkwartier in Den Haag is een van de mooiste voorbeelden van een wijk waar het nieuwe wonen in het fin de siècle betekenis kreeg. Rond 1900 waren de grote Europese metropolen zoals Parijs, Berlijn, Londen, Petersburg en Wenen op hun hoogtepunt. Het waren verreweg de grootste steden met de meeste mensen, en een nieuwe middenklasse maakte de dienst uit in deze steden. De industriële revolutie had voor deze verandering en sterke groei in de negentiende eeuw gezorgd. Ook in Den Haag vond een grootscheepse verbouwing plaats.

De eerste lezing vindt plaats in het Couveehuis, Frankenslag 139, op zondag 20 september.

Programma:
13.45 uur               Inloop
14.00 – 14.45 uur   Het nieuwe wonen in het fin de siècle door dr. ir. Leo Oorschot
15.00 – 15.45 uur   Het ontstaan van het Statenkwartier door ir. Maarten Ruijters
15.45 uur               Drankje en praatje na afloop.

Architect Leo Oorschot is werkzaam bij het in de wijk Archipel gevestigde atelier PRO architekten en is voorzitter van het Haags Architectuur Café (HaAC). In 2014 promoveerde hij aan de TU Delft met “Conflicten over Haagse Stadsbeelden. Van Willemspark tot Spuiforum 1860-2010”. Een analyse van de onstuimige wording van Den Haag in de moderne tijd.
Wijkbewoner en architect Maarten Ruijters, mede auteur van het Jubileumboek “Struinen door het Statenkwartier”, zal een boekje opendoen over het stratenplan, de ontwerpers van de wijk en de bouwstijlen die zij hanteerden.

Pan(d)klare oplossingen voor comfortabel en duurzaam wonen.

Zon op Museon is een initiatief van Vereniging BuurtEnergie Statenkwartier(BES) in samenwerking met het Museon en de gemeente Den Haag. BES wil – samen met de wijkbewoners – het Statenkwartier voorbereiden op het jaar 2040. De gemeente Den Haag is dan CO2 neutraal. Daarom stimuleert en faciliteert BES duurzaamheidsinitiatieven in en voor de wijk om te komen tot duurzame en comfortabele woningen. BES draait op vrijwilligers en heeft geen commerciële doelstelling. U steunt ons door lid te worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.