Wijnclub Statenkwartier test de Pinot druif

door Marc, lid van de wijnclub

De wijnclub Statenkwartier was deze keer te gast in een schitterend en met inachtneming van alle duurzaamheidsnormen in oude glorie hersteld herenhuis.
Het thema was de Pinot druif waarbij we de keuze hadden uit de pinot noir, de pinot grigio en pinot blanc. Alle wijnen dienen volgens onze spelregels te worden gekocht bij zaken in of op zeer korte afstand van het Statenkwartier en niet meer dan omstreeks €10 per fles kosten.

Geen Fransen 
Omdat een deel der wijnclubgenoten om diverse redenen ontbrak, was vanavond een select gezelschap belast met de moeilijke taak om, blind en wel, de beste deelnemende wijnen te selecteren. Opvallend was de bescheiden Franse bijdrage aan deze avond, mogelijk omdat deze pinot (noir) wijnen doorgaans in een hogere prijscategorie dan het gestelde bedrag van maximaal €10 per fles vallen. 

Pinot Blanc en Pinot Grigio
Van de drie witte wijnen bleek de Réserve Particuliere 2016 pinot blanc van Henri Ehrhart uit de Elzas met een beoordeling van 6,6 goed in de smaak te vallen. Bij de beoordelingen vielen de termen zoet, banaan, maar ook ananas, en citrus! Hij zou naar de mening van het panel goed gedronken kunnen worden bij asperges, rivierkreeftjes, kabeljauw, maar ook varkenshaas met champignons. Deze wijn was gekocht bij Le Bouchon voor € 9,95. De verrassing van de avond was de witte -eigenlijk lichte rosé- wijn die buiten het Statenkwartier gekocht (en daardoor hors concours!) was en wel rechtstreeks bij het wijngoed in Luxemburg voor een bedrag net boven het toegestane budget, nl. de pinot noir van Chateau Edmond de la Fontaine 2016. Hij smaakte wat kruidig, was heerlijk fris en had een licht tinteltje. Geen van de deelnemers had bevroed dat dit een witte wijn was gemaakt van een pinot noir druif. Hij scoorde met 7,0 het hoogst van alle witte wijnen.

Pinot Noir
Van de vijf aangeboden rode wijnen bleek de uit Veramonte, Casablancavallei in Chili afkomstige pinot noir wijn uit 2016 met een beoordeling van 7,6 ons het meest te bekoren. De smaak was aangenaam en kruidig, rood dan wel zwart fruit. De wijn is wat zwaarder dan gebruikelijk voor een pinot noir. Hij bleek acht maanden op eikenhouten vaten gelagerd. Past goed bij wild of een mooie biefstuk. Gekocht voor € 9,95 bij Le Bouchon. Op de tweede plaats eindigde met 7,1 de Altaland pinot noir wijn van 2015 uit Patagonië, Argentinië. De smaak was rond, soepel, maar toch ook redelijk stevig met rood fruit als verdere kenmerken. Goede prijs-kwaliteitverhouding, gezien de aanschafprijs van € 8,95 bij Gall.

Zoals uit de scores bleek was het wijnpanel deze avond het meest gecharmeerd van de pinot noir, die hogere scores bemachtigde dan de witte varianten. Voor de prijs  hoef je het niet te laten, de Fransen ten spijt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.