Enquête “betaald parkeren” in de brievenbus? Lees dan dit!

U heeft het ongetwijfeld al ontvangen via uw brievenbus: het verzoek van de gemeente een enquête in te vullen mbt het (betaald) parkeren in onze wijk. Het is goed dat u ook de achtergrond weet van deze enquête.

De gemeente heeft ons als Wijkoverleg al in maart 2018 toegezegd dat wij nauw betrokken zullen worden bij het opstellen van deze enquête. Groot was dan ook onze verbazing toen bij het door de gemeente geplande overleg hierover op (niet eerder dan) 25 januari 2019, ineens bleek dat de definitieve vragenlijst al bij het College lag……: dus zonder ook maar enig overleg met het Wijkoverleg.
Voor ons als Wijkoverleg was dit reden om het hiervoor geplande overleg (vraag van de gemeente: “wat vindt het Wijkoverleg van het betaald parkeren”) onmiddellijk te beëindigen. Wij hebben toen wel nadrukkelijk voorgesteld de enquête later te laten uitgaan dan 8 februari en een en ander aan het College voor te leggen. Oftewel: beter een met het Wijkoverleg afgestemde enquête dan deze “overvaltechniek”.
Oftewel: wat heb je aan een enquête wanneer deze niet gedragen wordt door de wijk?!? Tot onze teleurstelling hebben wij moeten vaststellen dat deze actie niet heeft plaatsgevonden, in ieder geval zonder de door ons beoogde uitkomst. Resultaat is nu: een enquête waar het Wijkoverleg in het geheel niet in is geraadpleegd en waarvoor wij dan ook beslist géén verantwoordelijkheid kunnen nemen.
11 antwoorden
 1. Cynthia Boek zegt:

  Dat is grappig; het wijkbestuur heeft zonder de bewoners raad te plegen, vorig jaar betaald parkeren in laten voeren in de wijk en nu voelen zij zich gepasseerd, omdat ze niet ingelicht zijn.

  Beantwoorden
 2. Rob Geurst zegt:

  De gemeente Den Haag
  Was zeer ontevreden over het wijkbestuur, dit omdat het wijkbestuur, zonder enig overleg met zijn bewoners, besloten heeft om betaald parkeren in te voeren.
  De bewoners zijn, toen het betaald parkeren ingevoerd werd, overvallen en hebben dit in hun onwetendheid afgereageerd op de gemeente.
  Het is dus ook zeer begrijpelijk dat ze nu de bewoners wel persoonlijk willen benaderen en informeren.
  Heel grappig en eigenlijk triest dat nu het bestuur zich gepasseerd voelt.

  Het onterecht aanvallen van de gemeente, heb ik om te voorkomen om
  op de site van het Statenkwartier te vermelden.
  Deze waarheid is daar steeds vanaf gehaald.
  Werkelijk schandelijk gedrag!

  Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Wij hebben niet “besloten” betaald parkeren te laten invoeren binnen onze wijk. Feit is dat de gemeente aan bedrijven versoepelingen in het geplande systeem heeft toegelaten (wij denken daarbij onder meer aan het gebied rondom de haven), maar toen het Wijkoverleg met verzoeken kwam bij de gemeente teneinde de regeling te versoepelen, was de gemeente niet thuis. Wat betreft de rol van de gemeente nu: er is ons nadrukkelijk in maart 2018 toegezegd dat de gemeente de wijk nauwgezet en tijdig zou betrekken bij de enquête. Dat hield eveneens in dat het Wijkoverleg tevoren kennis zou kunnen nemen vande voorstellen van de gemeente ten aanzien van de wijze waarop de enquête is opgesteld. Nu blijkt, in weerwil van de gemaakte afspraken, dat de gemeente zonder enig overleg met het Wijkoverleg de vragenlijst heeft opgesteld. Dat staat op zijn zachtst gezegd haaks op de gemaakte afspraken tussen de gemeente en het Wijkoverleg. Wij zien niet in dat dit het “onterecht aanvallen van de gemeente” zou zijn. Feiten zijn feiten. Wij zijn er juist op gericht een gedragen enquête uit te laten gaan die acceptabel is voor alle wijkbewoners en daarmee een representatief beeld geeft vwb de uitkomsten. Juist omdat dit onderwerp zo gevoelig ligt binnen onze wijk en eveneens binnen de gemeente.

   Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Het lijkt ons beter wanneer u eerst onze reactie op uw tweede mail aan ons leest. Dat zou uw reactie wellicht wat kunnen temperen/nuanceren.

   Beantwoorden
 3. Albert Jan Lens zegt:

  Betaald parkeren is ingevoerd zonder de wijkbewoners te raadplegen door het wijkbestuur. Niet ”besloten’ (dat kan ook niet,dat besluit de gemeente), maar wel ingestemd. Er wordt toch wel gedraaid met het invoeren van betaald parkeren en de eerste enquête die er niet geweest is dankzij het wijkbestuur.Op zijn minst raar.

  Beantwoorden
 4. Ten Velde zegt:

  Het wijkbestuur vereenzelvigd zichzelf wel heel makkelijk met ‘De wijk’, zonder een gekozen element. Het wijkbestuur stond geloof ik zonder iets van ruggespraak heel positief tegenover betaald parkeren in de wijk….Dat is in elk geval niet wat de zwijgende meerderheid van de wijk vond. Het wijkbestuur vertegenwoordigt de wijk in elk geval niet…

  Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Ons automatisch vereenzelvigen met de wijk doen wij in ieder geval niet. Denk bijvoorbeeld aan de tweede AH, waarbij wij hebben vastgesteld dat er zowel voor- als tegenstanders zijn. Vandaar dat wij ons hebben onthouden van een standpunt en enkel ons hebben geconcentreerd op de verkeersveiligheid in de directe omgeving. Dat de “zwijgende meerderheid” tegen betaald parkeren zou zijn is hoogstens een idee dat u niet kunt staven, maar ongetwijfeld gevoed door uw misnoegen: wij waren eerlijkgezegd verrast door zoveel adhesiebetuigingen mbt betaald parkeren. Deze kwamen uit de lokaties met de smalle straten waar parkeren uiterst lastig is. Onze ruwe inschatting is dat de verhouding voor/tegen ca 50% is, maar ook dat is enkel een impressie. Wij hebben ook niet de pretentie de wijk 1:1 te vertegenwoordigen, vandaar onze terughoudendheid om ons te presenteren als zodanig, zoals hiervoor toegelicht.

   Beantwoorden
 5. C.Bosveld zegt:

  Inmiddels is het eind maart….is er al iets van een uitslag van de parkeer enquete in onze wijk ?
  Vond het toch al bijzonder dat de Gemeente zelf deze enquete uitgeschreven heeft. Is zoiets als een slager die zijn eigen vlees keurt….over de mogelijke uitkomst valt dus vanalles te zeggen….Ben benieuwd….

  Beantwoorden
  • Eindredacteur zegt:

   Ook het bestuur is in afwachting van de uitkomsten. Wij hebben gehoord dat dit nog wel enkele maanden (?!?) kan duren, maar dat was niet van een zegsman van de gemeente.
   Aanvulling dd 16 mei: uitkomsten zijn binen. slechts 24% heeft gereageerd vlgs de gemeente en de conclusie van degemeente is dat betaald parkeren gehandhaafd wordt. Wel wil men de regeling verder “verfijnen” in overleg met de wijk. Wij zullen de gemeente hierop attenderen en de toezegging bewaken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.