Welke wijn drink je bij stamppot?

Stampotten & wijn, een prachtig passend onderwerp voor de eerste vrijdagavond van de maand november. Dan verwacht je koud en guur weer, je zinnen staan op fluweel en er moet warmend voedsel op tafel komen. De gastvrouw had bedacht dat we daar passende wijnen bij gingen proeven.

door Jeanet Bruining

FullSizeRenderNu was het een warme herfst, maar op de proefavond kwamen er 3 warme happen op tafel: zuurkool, hutspot en boerenkool, met rookworst. 11 wijnen dingen mee, 11 mensen waren op zoek gegaan naar een passende wijn bij stamppot. Sommigen zochten op Google, anderen vroegen de wijnhandelaar of kookten zelf en zochten er hun lievelingswijn bij. Die avond werd het een strijd tussen 4 witte en 7 rode wijnen.

De winnaar van de avond heeft 2 namen, een witte en een rode. Ze eindigden ex aequo met 74 punten. De witte winnaar was een Riesling: 100 Hügel, Wittmann uit 2013 uit Rheinhessen. De wijn ondersteunt en versterkt de smaak van alle drie de stamppotten. Verkrijgbaar bij Le Bouchon voor € 10,20. De rode winnaar was de Clos Bagatelle, Saint-Chinian uit 2014. een rode wijn die uitstekend matcht met stamppot boerenkool. Verkrijgbaar bij Grapedistrict, prijs € 8,99. Op de 3e plaats opnieuw een rode wijn, deze kreeg 73 punten: Nuevo Mundo Carmenere, Valle del Maipo van 2013 uit Chile. Verkrijgbaar bij Gall & Gall, prijs 9,-. Overigens was opvallend dat de witte wijnen het, geheel tegen de verwachting in, beter deden bij de stamppotten dan de rode, met name bij de zuurkool- en wortelstamp.

 

tafel wijnproef nov 2015Over de overige 8 wijnen niets dan goeds. Deels smaakten ze verrukkellijk bij de kazen die later op tafel kwamen. Maar voor ons eindoordeel mocht dat niet baten, want ze pasten gewoon niet goed genoeg bij een stamppot. En dat was het thema van deze zoals altijd gezellige proefavond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.