Warmtepioniers uit Statenkwartier maken onze wijk duurzamer

Buurtenergie Statenkwartier (BES) houdt zich bezig met het duurzamer maken van het Statenkwartier. De vereniging is ontstaan uit een privé-initiatief van wijkbewoners. Barend van Engelenburg en Robert Sandbergen houden zich namens BES onder andere bezig met de mogelijkheden op warmtegebied. Daar willen we meer van weten.

Wat maakt warmte zo interessant?

Robert: We moeten verduurzamen, er is geen weg meer terug. Gas heeft z’n langste tijd gehad. Maar de alternatieven zijn nog niet zo duidelijk. Terwijl we er als wijk wel mee aan de slag moeten. Dus dat proberen we uit te zoeken. Gaan we straks voor warmtepompen, of moet er een warmtenetwerk komen? Wat levert het op? Hoeveel moet er in huis verbouwd worden? Als straks die alternatieven er zijn, hoe pakken we dat aan in zo’n oude wijk als het Statenkwartier?

Wat zijn de uitdagingen voor het Statenkwartier?

Barend: Wat voor een nieuwbouwwijk geldt, geldt hier niet. Je kunt heel veel doen aan isolatie, maar het blijven oude huizen. Je raakt gewoon warmte kwijt, vooral via de gevel. Ze kunnen huizen tegenwoordig zo bouwen dat je bijna geen warmte meer hoeft te gebruiken. Maar in deze huizen zal er altijd extra warmte nodig zijn.

Hoe interessant is het voor wijkbewoners?

Robert: Heel veel mensen weten niet hoeveel kubieke meter gas ze gebruiken. Als je het vraagt, antwoorden ze meestal met ‘Ik betaal nu zoveel’. Maar dat is dus niet je verbruik. Het bewustzijnsniveau is nog niet zo hoog als we zouden willen. We proberen dat langzaam te veranderen.

Barend: Zonnepanelen leveren heel duidelijk geld op. Het Statenkwartier is de ‘dichts bepaneelde’ wijk van Den Haag. Maar voor warmte is die winst minder duidelijk. We zijn op zoek naar een goed verhaal. Het liefst zou ik een aantal praktijkwoningen met prototypes hebben. Dan wordt het praktisch. Dan wordt duidelijk wat er werkt voor de woningen in deze wijk.

Wat gaat de toekomst brengen?

Barend: Ik hoop dat we in 2050 als wijk klimaatneutraal zijn. Dat is eigenlijk al heel dichtbij, als je er zo over nadenkt. Wij proberen de wijk daarop voor te bereiden. Dat doen we nu vooral door vragen te stellen. We proberen in kaart te brengen wat we hier in onze wijk kunnen gaan doen met warmte. Het zou mooi zijn als over tien jaar het Statenkwartier tien procent verduurzaamd is ten opzichte van nu.

Robert: Warmte is best een ingewikkeld onderwerp. We zijn op alle fronten nog aan het pionieren. Dat is soms best lastig, want het gaat niet zo snel als we zouden willen. We duwen van onderop en van bovenaf. We proberen er langzaam beweging in te krijgen. Je moet ergens beginnen. En als wij het niet doen, wie gaat het dan doen?

Sluit je aan bij Buurtenergie Statenkwartier! Mail: info@buurtenergiestatenkwartier.nl

Meer informatie via https://www.statenkwartier.net/de-wijk/buurtenergie/

1 antwoord
  1. Jan Bakker zegt:

    Binnenkort komt er een hoorzitting over het graven van proefsleuven voor ORAC’s (ondergrondse afvalcontainers). Nu is het ondergronds een ratjetoe van kabels en leidingen waarvan de registratie dusdanig onzeker is, dat proefsleuven moeten worden gegraven.
    Bij de wens tot energiebesparing door warmtedistributie is een vrij tracee nodig voor warmwaterleidingen en nog altijd twee stalen leidingen ( toe- en afvoer). Leg die containers dan niet op plaatsen die als leidingtracee kunnen worden gebruikt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.