Vrijdag 10 t/m zondag 12 juni: Anime 2016 – The anime, cosplay and game festival in het World Forum

Door: Menno de Groot

Komend weekend, 10 t/m 12 juni, wordt in het World forum de 18e editie van het cosplayfestival Anime 2016 gehouden en dat zal in het Statenkwartier niet onopgemerkt blijven.

UnknownModerne Japanse cultuur in het World forum

Anime 2016 is een van de belangrijkste evenementen van het World forum. Zo’n 15.000 liefhebbers, waarvan ruim 10% uit het buitenland, kunnen drie dagen genieten van moderne Japanse cultuur zoals games, animaties (anime), film, strips (manga) en kostuum maken (cosplay). Ook zijn er proeverijen van sake en Japanse whisky en kun je allerlei andere japanse lekkernijen proeven.

Animaties, games, manga’s

Het festival heeft een aantal belangrijke onderdelen waar het op drijft.

De invloed van Japanse animaties op onze cultuur is groot. Denk daarbij aan animatieseries als Transformers, Dragon ball, Pokemon en voor de jongeren onder ons Maya de bij, Heidi en Hello Kitty. Tijdens Anime 2016 worden de nieuwste series en films uit Japan getoond. Daarnaast is er ruimte voor klassiekers.

Ook in de wereld van games is Japan dominant aanwezig. De meeste spelcomputers komen uit Japan en spelletjes zoals PacMan, Donkey Kong en Super Mario liggen aan de basis van ons gamegedrag. Tijdens het festival is een game-room ingericht waar bezoekers met en tegen elkaar kunnen spelen.

Nederlandse stripspeciaalzaken zijn steeds meer afhankelijk van uit de Engelse taal vertaalde Japanse strips. Tijdens het festival kunnen manga’s zowel gelezen worden in een bibliotheek als gekocht worden bij de vele verkopers. Ook zijn er allerlei manga-workshops zoals Basic Manga Drawing en How to self-publish.

Anime 2014 Foto Kees Stravers

Foto: Kees Stravers

Maar vooral Cosplay

Het belangrijkste onderdeel van het festival is echter cosplay. Cosplay is een samentrekking van Costume en Play, waarbij Costume staat voor je verkleden als favoriet film, game of stripkarakter en Play staat voor acteren. Het is de bedoeling dat de cosplayer niet alleen uiterlijk lijkt op het karakter, maar zich ook zoveel mogelijk gedraagt als het karakter.

Het merendeel van de bezoekers doet aan cosplay. Tijdens Anime 2016 worden er niet alleen 6 Nederlandse voorrondes gehouden voor internationale cosplay festivals. Anime 2016 heeft ook zijn eigen internationale cosplay finale met deelnemers uit 14 landen uit heel Europa, maar ook uit China en de Verenigde Staten.

02ClaraTijdens het festival zullen veel van deze karakters door de wijk lopen. Het zal dan ook een kleurrijk weekend worden.

Mooi dat er in Den Haag ruimte is voor zo’n geweldig cultureel evenement met internationale uitstraling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.