Toscaanse wijn

Door Ferdinand Weimar

Verslag van een avond wijn proeven in juni 2019

De keuze was gevallen op Toscaanse wijn omdat ze daar zulke fijne wijn kunnen maken maar de grote vraag was of er voor ons streefbedrag behoorlijke kwaliteit te koop was in de buurt. De betere Chianti’s, Bolgheri’s, Montalcino’s en Vino Nobile di Montepulciano’s zijn helaas voor rond een tientje niet te koop dus moesten we op zoek naar betaalbare alternatieven.

De eerste en enige witte wijn en dus de onbetwiste winnaar was een Vermentino di Toscana van Tenuta di Monterufoli uit 2018, met een IGT als herkomstbenaming wat staat voor Indicazione Geografica Tipica. Deze wijnen moeten voor minstens 85% afkomstig zijn uit het aangegeven herkomstgebied en de gebruikte druif en het oogstjaar dienen vermeld te worden. Een IGT geeft een producent veel vrijheid van handelen en de mogelijkheid tot experimenteren en de uitkomst kan variëren van eenvoudige tot meer dan uitstekende wijn met fiks prijskaartje.
De Vermentino is een druif die veel op Sardinië is aangeplant maar ook aan de Toscaanse kust en daar kwam deze wijn vandaan. De waardering was gemiddeld een 7 voor een frisse wijn met bloemige tonen in de neus en een mineralig karakter. Zonder meer een plezierige wijn te koop bij Gall@Gall voor €9.00.

Wat rood betreft vielen er 6 uit Toscane en een uit de Abruzzen te genieten. De benaming Montepulciano d’Abruzzo had voor verwarring gezorgd wat wel vaker voorkomt. Montepulciano is een Toscaans stadje prominent geplaatst op een Toscaanse heuvel bekend van de Vino Nobile die van Sangiovese wordt gemaakt, maar Montepulciano is ook de naam van een druif die voornamelijk in de regio de Abruzzen wordt verbouwd. Ze hebben niets met elkaar van doen behalve de kleur rood. Overigens vaak prima wijn maar met een wat boertiger karakter.
Als tweede kwam een IGT wijn van Antinori uit de bus, de Santa Cristina uit 2017.
Santa Cristina is ook de naam van een groot wijngoed van Antinori tussen Montepulciano en Cortona dus waarschijnlijk is dit de herkomst maar zoals eerder vermeld geeft een IGT slechts grofweg het herkomstgebied aan.
Verrassend was de kwaliteit en het zeer redelijke prijskaartje van € 8.00 bij AH. Niet altijd te vinden in de schappen maar wel op de site!
De wijn is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot en heeft een neus met bosfruit en een hint van munt en hout. De smaak is rond en zacht met medium kracht en de afdronk heeft voldoende lengte. Een aanrader voor de prijs!
Er was ook een absolute winnaar en dit was een Chianti Rufina van Fattoria di Basciano met een DOCG herkomst. Rufina is een gebied ten oosten van Florence waar Chianti’s van goede kwaliteit te vinden zijn voor goede prijzen.
De wijn is gemaakt van Sangiovese en een snuf Colorino en heeft een diep donkere kleur en een geur van rijp donker fruit. De smaak is behoorlijk krachtig en licht kruidig door 6 mnd houtrijping, de afdronk is behoorlijk lang. Te koop bij Le Bouchon voor iets onder € 11.00.
Voor deze prijs ook zeker een niet te versmaden wijn.
Hiermee wordt dit verslag en het proefseizoen beëindigd maar in september wordt de draad weer opgepakt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.