Archief
Categorieën

Bewoners denken mee over locaties ondergrondse restafvalcontainers

Wat zijn in het Statenkwartier de beste plekken om ondergrondse containers voor restafval te plaatsen? Bewoners hebben hiervoor samen met de gemeente een voorstel gemaakt. De gemeente voert de komende maanden op verschillende locaties in de wijk graafwerkzaamheden uit om te controleren of er geen kabels en leidingen in de weg liggen. Bewoners ontvangen een brief wanneer de werkzaamheden in hun buurt starten.

animatie Willem de Zwijgerlaan 1

De gemeente organiseerde in april, mei en juni 3 bijeenkomsten. Bewoners gaven op een grote kaart aan waar ze in hun buurt de ondergrondse restafvalcontainers willen plaatsen. Daarbij werd o.a. rekening gehouden met de loopafstand naar de container, veiligheid en bereikbaarheid voor de vuilniswagen.

Containers in Virtual Reality

Om bewoners een handje  te helpen liet de gemeente van een aantal locaties een 360 graden Virtual Reality (VR) animatie maken. Bewoners konden hierdoor zien hoe een straat eruit komt te zien als de containers zijn geplaatst.

Wanneer worden de ondergrondse restafvalcontainers geplaatst?

 • Om vast te stellen of een locatie geschikt is om containers te plaatsen, voert de gemeente t/m septemberop verschillende plekken in de wijk graafwerkzaamheden uit. Hierbij wordt gekeken of er geen kabels en leidingen in de weg liggen. Bewoners ontvangen een brief wanneer de werkzaamheden in hun buurt starten.
 • Na het onderzoek maakt de gemeente een voorstel op basis van het eerder gedane voorstellen van wijkbewoners op welke plekken de ondergrondse containers geplaatst kunnen worden. Bewoners kunnen hier vanaf eind september op reageren en eventueel suggesties doen voor andere plekken. Op basis van de reacties wordt een definitief plan gemaakt, waarna de containers eind 2019, begin 2020 worden geplaatst.


Waarom worden er ondergrondse restafvalcontainers geplaatst?

animatie Willem de Zwijgerlaan 2

In Den Haag zorgen vuilniszakken op straat voor vervuiling, zwerfafval en overlast van dieren, zoals meeuwen, ratten en katten. De gemeente plaatst daarom sinds 2009 in alle wijken ondergrondse containers voor restafval. Ons Statenkwartier is een van de laatste wijken waar een en ander gerealiseerd gaat worden. Zo blijft de straat schoon.

Meer informatie

Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar oracs@denhaag.nl.

15 Reacties op Bewoners denken mee over locaties ondergrondse restafvalcontainers

 • Lanny Kho schreef:

  Kan het zijn dat niet iedereen de hele correspondentie heeft gekregen? Wij aan de 2e Antonie Heinsusstraat zijn schijnbaar overgeslagen.

 • Jolan van Delft schreef:

  Op de Prins Mauritslaan waar al gescheiden wordt ingezameld. Juist daar plaatsen omdat sommige mensen er nu ook al hun afval dumpen. Zeer irritant!

  • Eindredacteur schreef:

   In de bijeenkomst is vastgesteld dat de Prins Mauritslaan een veel te hoge dichtheid krijgt qua vuilstort. Vandaar de huidige voorstellen.

  • Gaby Rothmayer schreef:

   In de Van Slingelandtstraat staan de minicontainers altijd op straat. en bewoners gooien door de week hun vuilniszakken daar in. Is dat al onderdeel van dit plan?

   • Eindredacteur schreef:

    Dat lijkt mij niet: het gaat om ondergrondse containers en de bedoeling is uiteraard dat de bewoners daarin hun vuilniszakken plaatsen.

     • Eindredacteur schreef:

      Geen idee. Mag eigenlijk helemaal niet. Buiten neerzetten van de kliko’s alleen een dag vóór het ophalen na 22.00 uur en op de dag zelf bij het ledigen.

 • Charlotte t'Sas schreef:

  Wordt er rekening gehouden met de planning van de gehele straatrenovatie rondom de Fred? Wel zo handig als de net vernieuwde stoepen etc. niet nog eens opnieuw open hoeven…

  • Eindredacteur schreef:

   De Fred krijgt een geheel andere aanpak voor het restafval. Daar zullen deze containers beslist niet komen, aldus de gemeente. Streven is ook om de restafvalcontainers zo ver mogelijk van de winkelstraat af te plaatsen, teneinde geen illegale vuilstort van winkels te stimuleren/faciliteren.

   • Roel schreef:

    Charlotte heeft een goed punt. Ze worden waarschijnlijk geplaatst onder andere op de Willem de zwijgerlaan (zoals afgebeeld). Het zou inderdaad handig zijn als daar al rekening mee wordt gehouden, zodat het ontwerp niet opnieuw aangepast moet worden en alles weer open moet.

 • Eindredacteur schreef:

  Wacht rustig de inspraakronde af Roel: daar is te zien op welke plaatsen de afvalcontainers geplaatst zullen worden.

 • Eindredacteur schreef:

  De animatie op de Willem de Zwijgerlaan was door de gemeente puur bedoeld als impressie, niet als een geplande plek voor plaatsing

 • Lisette schreef:

  Komen er ook meer containers waar plastic afval afgevoerd kan worden?

  Aangezien plastic in onze wijk niet gescheiden wordt opgehaald, denk ik dat meerdere verzamelplekken zinvol zijn om het milieu te sparen!

 • Pieter Manneke schreef:

  Met dagtekening 13-9-19 ontving ik vandaag (16-9-19) een brief van de gemeente met uitnodiging voor de afsluitende bijeenkomst ‘restafval containers’ op 24-9-19 aanstaande.
  2 opmerkingen
  – de uitnodiging kont relatief laat. De eerdere bijeenkomsten werden beduidend ruimer tevoren aangekondigd
  – in deze brief wordt verwezen naar ‘de website’. Er wordt echter niet aangegeven welke site het exact betreft.
  Heeft iemand ideeën?

Nieuwsbrief

Adverteerders

© Copyright - Wijkoverleg Statenkwartier