Stichting BAS zet zich opnieuw in voor Huize de Kempenaar

Huize de Kempenaer anno 1913 © N.V. Nederl. Aannemingsmij v/h H.F. Boersma/ Haags Gemeentearchief

Op Eisenhowerlaan 132 staat een van de meest indrukwekkende woonhuizen van het Statenkwartier. Het is de Huize de Kempenaer, in 1909 gebouwd door de bekende architect Johan Mutters jr voor de excentrieke Jonkvrouwe de Kempenaer. Zij was schatrijk en dat is de villa aan te zien. De villa is groots in de omvang, in de rijkdom van de materialen en de detaillering van buiten en van binnen. Mutters ontwierp ook het bijzondere interieur tot en met de het meubilair. De Villa is Rijksmonument.

Freule Andringa de Kempenaer in de eetkamer, anno 1912 © Haags GemeentearchiefDe Stichting BAS zet zich al jaren in tegen de verkrotting van deze villa. Onlangs sprak wijkbewoner en BAS-bestuurder Marja Langenberg nog in tijdens de gemeenteraad. Daarnaast is er deze week een brief gestuurd naar de wethouder verantwoordelijk voor dit pand met het dringende verzoek om te handhaven nu de diplomatieke status van het pand is opgeheven.
Lees hier de volledige brief: Brief BAS Balster 28-11-2023.z Lees ook het artikel van Karel Wagemans over de villa van de Freule.

bron: Stichting BAS en beelden Haags gemeentearchief

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.