Statenkwartier in top drie meeste miljoenenwoningen

De bewoners van het Statenkwartier hebben niets te klagen over de waarde van hun vastgoed. In het afgelopen jaar is het aantal woningen met een waarde van meer dan een miljoen fors gestegen. In 2019 telde de wijk 600 woningen van een miljoen plus. In 2020 waren dat er maar liefst 800.

In de landelijke ranking van buurten met meeste miljoenenwoningen heeft het Statenkwartier daarmee een sprong gemaakt van de negende naar de derde plek. Op de tweede plek staat met 900 miljoenenwoningen een wijk uit Heemstede. Bilthoven Noord telt de hoogste concentratie, met 1000 miljoenenstulpjes. Er is nog een wijk in Den Haag die in de top tien staat: de Archipelbuurt met 550 woningen.

Dat staat in het jaarverslag miljoenenwoningen 2020 van Calcasa, een groot technologiebedrijf uit Delft dat gespecialiseerd is in het leveren van geautomatiseerde waarderapporten van vastgoed. Calcasa is een grote speler in de markt en heeft daardoor goed zicht op de ontwikkeling van de waarde in het vastgoed.

In het jaarverslag is terug te lezen dat de Antonie Duyckstraat de grootste stijging heeft doorgemaakt. Drie straten in Den Haag mogen zich nu voor het eerst scharen in het rijtje met miljoenenwoningen. Samen met de Roelofstraat in Benoordenhout, de Guirlande in Ypenburg telt ‘onze’ Van Beverningkstraat maar liefst 25 miljoenenwoningen.

Nog een leuk weetje: de gemiddelde vierkante prijs van de miljoenenwoningen in het Statenkwartier bedroeg in het jaar 2020 ‘slechts’ 4.750 euro; dat is – per vierkante meter – 300 euro meer dan het voorgaande jaar. In die andere Haagse wijk met hoge concentratie miljoenenpanden – de Archipelbuurt – ligt de vierkante meterprijs op 5.400 euro.

De explosief stijgende waarde van het vastgoed in de wijk heeft ook nadelen. Een voorbeeld daarvan is dat ontwikkelaars hun oog steeds vaker laten vallen op panden in het Statenkwartier. Door woningen te verbouwen en te vergroten met uitbouw en dakopbouw wordt de prijs opgekrikt. Dat kan ten koste gaan van de historische uitstraling van de wijk. Het Wijkoverleg Statenkwartier en de Stichting Bescherming Architectuur Statenkwartier proberen de ontwikkelingen kritisch te volgen en brengen dat onder de aandacht van de gemeente Den Haag.

Het jaarverslag van Calcasa kunt u bekijken op: https://www.calcasa.nl/nieuws/calcasa-jaarverslag-miljoenenwoningen-2020-grootste-stijging-ooit-in-aantal-miljoenenwoningen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.