Rick’s Recept (12): Postelein voor het Brein

En er is weer postelein. Hoera? Een bijna vergeten groente of toch niet? Het is op het eerste gezicht een ‘interessante’ groente. Want nader onderzoek laat weten dat er meer omega-3-vetten inzitten dan in visolie.

En dit geldt met name voor de zomerpostelein. Het werd in de Middeleeuwen veel gegeten. De oude Grieken gebruikten het als geneesmiddel. Het is goed voor het brein, de lever, tegen ontstekingen, en brandend maagzuur. Het zit vol magnesium en ijzer. De groene grassige berg ziet er al een stuk aantrekkelijker uit. We gaan er mee koken, niet te ingewikkeld, Rick houdt het simpel.

 

P1100987De ingrediënten voor 4 personen

Postelein ongeveer vier ons per persoon (wat minder kan ook)
Kilo Friesland aardappels
4 x bal gehakt of saucijs, van de slager zegt Rick met nadruk
Roomboter
Zout, peper

Aardappels schillen. De gootsteen met water vullen en de postelein er ingooien. Een beetje rommelen in het water en dan de natte postelein licht uitgeschut in een pan leggen. Aardappels koken ongeveer 20 minuten. Postelein koken ongeveer 10 à 15 minuten. Saucijsjes bakken ongeveer 15 minuten.

Postelein met een schaar in kleinere stukjes knippen terwijl het in de pan ligt. In een schaal doen  met een klont roomboter erboven op. Dampende schaal met aardappelen ernaast. Saucijsjes op een vleesschaal met de jus in de juskom. Aan tafel zitten, met mes en vork eten, en een beetje converseren. Gewoon … zoals vroeger.

Het recept is van Rick Mos van de groentekraam J. Brand Groente en Fruit aan de Frederik Hendriklaan (tegenover Paagman).
Lees ook: meer recepten van Rick

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.