Ondernemers in het Statenkwartier: Brasserie Laartje

Op de Frederik Hendriklaan en de Aert van der Goesstraat worden weer nieuwe winkels en horecagelegenheden geopend. Een positieve ontwikkeling na een tijd van zorgwekkende leegstand. Opmerkelijk is dat deze ondernemingen een bepaalde filosofie en uniciteit uitstralen. Wie zijn deze ondernemers, die in tijden van crisis het avontuur toch aan durven te gaan? 
In deze rubriek komen zij aan het woord. Deze week: Brasserie Laartje.

IMG_8195

Michel Toet en Lara den Haan

Brasserie Laartje heeft in februari haar deuren geopend in voormalig Café Joris, jarenlang een begrip in het Statenkwartier. Op een zonnige zaterdagmiddag stap ik binnen voor een gesprek met de eigenaren van Brasserie Laartje, Michel Toet en Lara den Haan. Van het voormalig café in de Antonie Duyckstraat zijn alle sporen gewist, de zaak is grondig verbouwd en oogt nu als een echt restaurant met een open keuken.

Basis in het Statenkwartier
Zoals de achternaam al doet vermoeden, is Scheveningen de thuishaven van Michel.
Lara is opgegroeid in het Statenkwartier. Haar opa en oma woonden er en haar moeIMG_8186der woont er nog steeds. Het Statenkwartier is ook de plek waar hun passie voor de horeca is ontstaan.

Beiden werkten jarenlang bij Italiaans restaurant La Bruschetta op de Aert van der Goesstraat, destijds nog in handen van Tonino, die nu de scepter zwaait in de keuken van restaurant Ciao Ciao.

Bijnaam
Met de opening van Brasserie Laartje komt een grote droom van Michel en Lara uit. Na de gebruikelijke perikelen die bij een verbouwing en een nieuwe zaak horen, staat Michel nu tevreden achter het fornuis. Lara ontfermt zich over de gasten.

Waar komt de naam “Laartje” eigenlijk vandaan? Lara verklapt dat Laartje al jaren haar bijnaam is.

IMG_8202Internationaal versus lokaal
De keuken van Brasserie Laartje is internationaal met een mediterrane twist, vertelt Michel. Duurzame producten van kleinschalige lokale bedrijven vormen het uitgangspunt. Zo komen vlees, room en boter van boerderij de Lindenhoff. En de verse vis komt uiteraard uit Scheveningen.

Ik werp nieuwsgierig een blik op de kaart. Deze wisselt zeer regelmatig, soms wel een paar keer per week. Bij de voorgerechten zie ik o.a. vongole (venusschelpen) en quinoa salade. Bij de hoofdgerechten staan o.a. bavette de boeuf (steak van de flank van de koe) en gamberoni all aglio (garnalen in knoflook) op het menu. Buiten de kaart om heeft Michel nog een mooi stukje griet en een biologische kipburger, die volgens Michel tenminste echt naar kip smaakt.

De wijnkaart bevat voornamelijk Franse en Italiaanse wijnen. De Franse wijnen worden geleverd door Bosman Wijnkopers, gevestigd op de Frederik Hendriklaan.

Tapas en Juan
Veel Statenkwartierders hebben de weg naar Laartje inmiddels gevonden. Lara vertelt bijvoorbeeld dat buurtbewoners die een lezing bij Paagman hebben bijgewoond, vaak aansluitend een vorkje komen prikken bij Brasserie Laartje.

Zelf organiseren Michel en Lara ook thema-avonden. Op 23 mei en 13 juni is het Spaanse avond in Brasserie Laartje met zanger en gitarist Juan en huisgemaakte sangria, tapas en paella.  En uiteraard doen ze mee op de Ramblas op 4 juli. Door de internationale kaart trekt Brasserie Laartje ook veel expats.

Enigszins hongerig verlaat ik het restaurant. De volgende keer kom ik terug op een later tijdstip, als de keuken open is!

www.brasserielaartje.nl

 
Over de redacteur
stephanie de grootMijn naam is Stephanie de Groot en ik schrijf voor www.statenkwartier.net. Ik woon al bijna 20 jaar met veel plezier in het Statenkwartier. Mijn beroep is freelance marketingcommunicatie adviseur (www.nulzeventig.nl). Heeft u vragen, suggesties of ideeën voor artikelen, mailt u mij dan gerust: stephanie@nulzeventig.nl.

1 antwoord
  1. Yvonne zegt:

    Vind het een aanwinst voor de buurt en zit regelmatig met buurtbewoners van Laartje te tafelen. Ook zij vinden het erg gezellig en waarderen de eerlijke keuken, de gastvrijheid en keren regelmatig terug. Hoop dat hun inzet en moed de nodige vruchten afwerpt. Bewondering voor deze jonge ondernemers met altijd een vriendelijk woord en persoonlijke aandacht …
    Groet Yvonne

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.