Museon staat in voormalige tankgracht Atlantikwall

De tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall. Oorlog in de stad van vrede in het Museon had op geen betere plek kunnen zijn. Het museum ligt namelijk in een voormalige tankgracht van de Atlantikwall.

Door Lisette Heuschen

route Atlantikwall Dit jaar is het 70 geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. De Duitse verdedigingslinie Atlantikwall trof Den Haag flink. De Atlantikwall was bijna vijfduizend kilometer lang, liep van Zuid-Frankrijk tot Noorwegen en doorkruiste Den Haag. De bouw van bunkers, mijnenvelden, tankmuren en tankgrachten zorgde voor grootscheepse sloop en evacuatie.

De tentoonstelling in het Museon, die op 9 april officieel geopend werd, schenkt aandacht aan de enorme gevolgen van die sloop, evacuatie en vestingbouw voor de Haagse bevolking.

Villa’s moeten wijken
Bijzonder zijn de foto’s waarop de kaalslag te zien is. Zo was het hele gebied dat we nu kennen als de Internationale Zone met de grond gelijk gemaakt. Prachtige villa’s maakten plaats voor de Duitse verdedigingslinie. Gezinnen moesten onder dwang vertrekken. Naar verluidt was een op de vier evacués uit het totale Atlantikwall gebied van Haagse afkomst.

De tentoonstelling in het Museon onderzoekt ook wat de betekenis van de Atlantikwall is voor het heden. Waar ooit de villawijk Zorgvliet gesloopt werd voor de tankmuur, bevinden zich nu onder meer Europol, OPCW en het Joegoslavië-tribunaal. Deze internationale organisaties zijn niet los te zien van de samenwerkingsverbanden die na de Tweede Wereldoorlog ontstonden.

Wereldgeschiedenis
Het is een boeiende tentoonstelling die laat zien dat ‘wij’ Hagenaars bovenop een belangrijk stuk wereldgeschiedenis leven. Een tentoonstelling bovendien die kan blijven ‘groeien’ omdat via de website van het Museon persoonlijk verhalen kunnen worden toegevoegd.

Een van die persoonlijke verhalen komt van voormalig Provo én Hagenaar Roel van Duijn. Het verhaal van zijn vader als tewerkgestelde arbeider aan de Atlantikwall is verwerkt in het boek Spitten voor de moffen. Dit boek is te koop in het museum.

Herinneringsroute
Naast de tentoonstelling is in mei de herinneringsroute over de Atlantikwall gereed. De route loopt van Madurodam tot aan de Goudsbloemlaan en bestaat uit meer dan twintig panelen die tonen hoe bepaalde plekken er voor de oorlog en ten tijde van de Atlantikwall uitzagen en welke keuzes er tijdens de wederopbouw gemaakt zijn. Op dit moment is op de kruising Teldersweg / Scheveningseweg al een van die panelen te zien.
Den Haag en de Atlantikwall

Meer informatie
‘Den Haag en de Atlantikwall. Oorlog in de stad van vrede’ is te zien t/m 1 november 2015

Openingstijden van het Museon:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties – alle regio’s).

Meer informatie over de expositie: www.museon.nl/tentoonstellingen
Meer informatie over de wandelroute: www.museon.nl/wandelroute

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.