Médoc: een uitdagende wijn, ook voor de wijnclub

De wijnclub legde de lat deze keer hoog. Het thema van de avond was Médoc, terwijl de spelregels ongewijzigd bleven. Voor € 10 een lekkere Médoc vinden, dat viel niet mee. Met de grote hoeveelheid deelnemers zijn bovendien wit en soms ook rosé van de partij, maar dan mag het geen Médoc genoemd worden. Kortom, gastvrouw Jorien zadelde ons op met een pittige uitdaging.

MedocWit

Elke deelnemer vond een manier om hier mee om te gaan en zo verschenen ook twee witte wijnen ten tonele. Weliswaar geen Médocs, maar wel uit de AOC Bordeaux. Met een ruime 7 bleef  Menuits van Pierre Rivière, Sauvignon-Semillion uit 2011 (Le Connaisseur, € 9,50) ruim voor op Chateau Bonnet Reserve uit 2013 (Le Bouchon, € 10).

Rood

Bij de rode, echte Médocs begonnen we met een bijzondere start. Dezelfde wijn van twee verschillende jaren kon worden geproefd. De Chateau Lacombe Nouillac van Domaines Lapalu werd geschonken, uit 2009 (Le Bouchon, € 15) en 2012 (€ 11, Henri Bloem). De fles uit 2009 kenmerkte zich door een stevige smaak, met nog een beetje tannine. De versie uit 2012 had meer fruit, maar was ook een stuk bitterder, had meer tannines. Bij de start werd de fles uit 2012 lekkerder gevonden,  later op de avond werd de oudste fles meer gewaardeerd. Naast nog een flink aantal andere rode Médocs werd de winnaar uiteindelijk een fles van onze nationale grootgrutter met een ruime 7,5. Deze Médoc Chateau L’ Argenteyre uit 2013 kan bij AH voor €10 in uw bezit zijn en we bevelen hem nog aan ook.

Advies

Er is echter een duidelijk advies: Rode Médoc moet je bij eten drinken, past mooi bij een vleesgerecht. Zonder eten erbij vinden de meeste mensen hem al gauw te zwaar. Dat maakt hem zeer uitdagend. In deze streek, waar elk huis een kasteel wordt genoemd, zit veel kaf onder het koren. We denken een pareltje qua prijs-kwaliteit te hebben gevonden. Proeft u maar!

Volgend keer dalen we diep af, het thema is dan kelderrestanten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.