Liefdeskuren op Scheveningen? Iedere dag t/m 9 september!

Liefdeskuren is een audioverhaal over (kuren aan) zee, de liefde, muziek en het leven. Een belevenis voor alle zintuigen, of zoals het KLM Magazine het omschreef: een mini-Oerol!

Gebaseerd op Felix Mendelssohn Bartholdy

Liefdeskuren is gebaseerd op een historisch gegeven: de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 in Scheveningen verbleef om te kuren. Hij deed dat vanwege zijn fragiele gezondheid (hij stierf in 1847 al op 38-jarige leeftijd) maar hij wilde ook ‘kuren’ om erachter te komen of hij wel van Cécile Jeanrenaud hield. Voor zijn verblijf in Scheveningen had hij haar ontmoet en de vraag die hij zichzelf stelde was: wil ik Cécile wel trouwen? Zou de Haagse kuur hem sowieso goed doen, misschien ook inspireren voor nieuwe muziek? Hoe verging het hem met de andere chique badgasten in het badhuis en….. wat gebeurt er als het zoontje van een visser zijn leven binnendringt?

Met dit gegeven -zee, muziek, kuren in Scheveningen en liefde-  heeft regisseur Ingrid van Frankenhuyzen de in Den Haag geboren schrijver Marente de Moor  – o.a. AKO Literatuurprijs 2011, European Prize for Literature 2014 – gevraagd twee audioverhalen in 3 delen te schrijven: één voor volwassenen (‘De Hoest’) en één voor kinderen (‘Vissenpost’) vanaf 6 jaar. Ze kreeg alle vrijheid.

Mini-Oerol project

Liefdeskuren is een audio/locatieproject, een mini-Oerol-project, dat wil zeggen een wandeling door het toeristische en vooral ook naastgelegen stille hart van Scheveningen, waarbij je op 3 verschillende plekken gaat zitten luisteren naar het verhaal van Marente de Moor, met een koptelefoon en mp3-speler op. Die plekken zijn bijzonder: op een privé-terras bij het Kurhaus, op een privé-plek tussen duin en strand bij strandpaviljoen Oscars en bij de Luchtwachtoren bovenop een duin bij het Zwarte Pad. Met telkens de zee in zicht, is Liefdeskuren vooral een belevenis voor alle zintuigen.

De locatievormgeving is zeer theatraal met bijvoorbeeld de enorme 12-persoonsschommelbank ZlowMotion van ontwerper Pink Steenvoorden die geselecteerd werd voor de Dutch Design Week. De muziek van Mendelssohn Bartholdy is natuurlijk ook het uitgangspunt voor de soundscapes, gemaakt door componisten Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (jeugdversie). Maar wie het werk van bijvoorbeeld De Blonde kent van het succesvolle locatieproject Oh Die Zee in Scheveningen (2014/2015), weet dat het een soundscape wordt met een enorme knipoog. Muziek wordt geluid en geluid muziek.

Belevenis voor de hele familie

Het bijzondere van Liefdeskuren is dat je met de hele familie tegelijk kunt meelopen en zitten, want kinderen en volwassenen horen hun eigen audioverhalen en eigen soundscape. Met telkens de zee in het vizier wordt de zee een soort filmdoek waarop het verhaal dat in je oren opklinkt, projecteert. Net als in een museum kun je starten wanneer je wilt en krijg je bij de kassa de koptelefoon en mp3-speler mee om op de zitlocaties te luisteren. Bovendien is het spannend: hoe loopt de Scheveningse kuur van Mendelssohn af? Alles in 3 talen (NL, Engels, Duits). In het Engels heet Liefdeskuren The Plunge en in het Duits Liebeswellen. Ook de internationale jeugdversies zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Praktische informatie: waar en wanneer

Startlocatie en kassa: entree op de begane grond van de Piervan Scheveningen.
Doordeweeks op maandag tot en met vrijdag kunt u op elk gewenst tijdstip tussen 11.00 en 17.00 (laatste starttijd) beginnen aan Liefdeskuren. Op zaterdag en zondag kunt u starten op elk gewenst tijdstip tussen 10.00 en 17.00 uur.
U hoeft niet vooraf te reserveren: net als in een museum kunt u komen wanneer het u uitkomt. Prijs: volwassenen 9 euro, kinderen t/m 1 jaar 5 euro.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.