Laadpalen in het Statenkwartier, suggesties voor plaatsing gevraagd

Of het nu komt door de fiscale voordelen, of omdat de eigenaar bezorgd is over het milieu, er komen steeds meer plug-in hybride auto’s in ons Statenkwartier. Deze auto’s hebben alleen een milieuvoordeel als ze elektrisch rijden, dus ze moeten worden opgeladen.

IMG_0607De gemeente plaatst een laadpaal als daarom wordt gevraagd door de eigenaar van een auto die een laadpaal nodig heeft. Bij de planning wordt zelfs rekening gehouden met de levertijd van de elektrische auto. Meestal is de laadpaal binnen vier maanden gerealiseerd. De laadpalen van de gemeente zijn openbaar; iedereen met een elektrische auto kan er gebruik van maken.

Er staan aardig wat laadpalen in het Statenkwartier (zie onderstaande kaart en lijst). Maar er zijn er nog steeds meer nodig. Ze worden geïnstalleerd aan de openbare weg op goed toegankelijke plaatsen, bij voorkeur niet recht tegenover woningen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het verlies van parkeerplaatsen. Maar die plaatsen raken op.

De gemeente heeft het wijkoverleg gevraagd mee te denken over plaatsen waar nog laadpalen kunnen worden neergezet, zonder dat ze overmatige hinder veroorzaken.

Graag hoort het bestuur van het wijkoverleg suggesties voor goede plaatsen voor laadpalen. Deze kunt u sturen naar wijkoverleg@statenkwartier.net.

De gemeentelijke regeling is te vinden op:
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Geef-locaties-voor-elektrische-oplaadpalen-door.htm

Een lijst van laadpalen in het Statenkwartier:
http://www.oplaadpalen.nl/zoek/StatenlaanDen%20Haag%2C%20Nederland

Een kaart van laadpalen in het Statenkwartier:
http://www.oplaadpalen.nl/link/Wf77f1fffff0000007ff/52.09423/4.27433/14

7 antwoorden
 1. Jan zegt:

  DEN HAAG – Parkeerchaos omgeving winkelstraat “De Fred” in het Statenkwartier. In de omliggende straten van de winkelstraat Frederik Hendriklaan en omgeving Gemeentemuseum, Museon en kantoren van Eisenhouwerlaan bestaat nog steeds het fenomeen vrij parkeren, terwijl bij de omliggende veel minder parkeerdruk liggende wijken allang betaald/vergunningen parkeerbeleid is ingevoerd. Het is dus een logisch gevolg dat dit een aanzuigende en extra druk geeft op de nog enige vrijparkeerwijk het Statenkwartier met de drukste winkelstraat van Den Haag.
  Terwijl er enkel betaald parkeren geldt voor de winkelstraat, parkeren veel mensen hun auto in de omliggende straten om het betalen te ontwijken. Ook het gevolg van dit vrij parkeren is dat mensen met een tweede auto in de omliggende wijken hun tweede auto of oldtimer of bedrijfsbusje in het Statenkwartier parkeren.

  Werkend kantoorpersoneel
  Ook veel bezoekers van gemeentemusea, Museon en werkend kantoorpersoneel parkeren tussen 9.00 uur en 17.00 uur hun auto bij ons voor de deur in het Statenkwartier. Bijna dagelijks, als ik mijn woning verlaat, spreken mij bezoekers van musea mij aan of het hier nog vrij parkeren is en zijn zij zeer verbaasd, aangezien zij in hun steden als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht allemaal parkeergeld moeten betalen bij hun musea bezoek.

  Bestelbusjes en campers
  Ook in de zomermaanden staan soms wel 6 weken oude bestelbusjes uit andere wijken geparkeerd omdat zij zelf op vakantie zijn gegaan. Zelfs diverse campers blijven soms wel drie weken op onze middenberm op de Willem de Zwijgerlaan geparkeerd staan.

  Het gevolg van bovenstaand onredelijk parkeerbeleid is dat vele bewoners bij het verlaten van hun woning bij terugkomst nooit meer hun auto in de buurt van hun woning kwijt kunnen en uitladen van boodschappen bij dubbel parkeren moet gebeuren en/of soms wel een kilometer verderop moeten parkeren of wat in vele gevallen ook gebeurt op hoeken en troittoirs parkeren.

  Handhavers knijpen oogje dicht
  Sinds meer dan een jaar gedogen handhavers en politie onze foutparkeerders, omdat er werkelijk voor bewoners geen parkeerplaats meer is. Echter voor rollatoren en scootmobielen is dit weer rampzalig, aangezien zij zich via de rijweg vele meters moeten overbruggen om weer op het troittoir te komen wat weer onveilige situaties met zich meebrengt.

  Wanneer men Dienst Parkeerbeleid met bewijzen en talloze voorbeeld situaties met foto’s erop wijst, wordt dat door de diverse gemeente-instanties weggewuifd alsof het probleem niet bestaat. Vele bewoners in de omgeving van het Statenkwartier geven aan dat zij hetzelfde antwoord van de gemeente hebben ontvangen. Onze vraag naar de gemeente is dan ook waarom zij zo halsstarrig het probleem blijven ontkennen.

  Wanneer wij de gemeente Parkeerdienst aangeven dat andere wijken o.a. Duinoord, Valerriusstraat, Reinkenstraat, Appelstraat, van Hoytemastraat, Bloemenbuurt etc. en zelfs groengebieden zoals Daal en Bergselaan wel betaald parkeren is ingevoerd wil men daar geen antwoord opgeven.
  Waarom geen vergunningenbeleid?
  De conclusie van de verontruste bewoners van het Statenkwartier die hun leefbaarheid in de wijk achteruit zien gaan luidt, dat hier de tegenstand van een betaald vergunningenbeleid moeten vinden in voormalige of huidige politici die zich in de wijk gevestigd hebben en schijnbaar verstrengeling van belangen hebben om dit tegen te houden.

  Kortom een andere verklaring tegen dit wanbeleid van de Gemeente Parkeerdienst is niet voorhanden.

  En dan krijgen we nu op de koop toe het fenomeen “gereserveerde elektrische” parkeerplaatsen. Aannemende dat de komende 5 jaar het electrisch rijden met 20% toeneemt zal dat betekenen dat er per straat 20 electrische parkeerplaatsen zullen bijkomen ofwel voor bewoners 20 minder plaatsen om de “gewone” auto of auto van partner te parkeren, want deze plaatsen zijn gereserveerd. Dit verhoogd dus de parkeerdruk met nog eens 20%. Uiteindelijk zal er geen plaats meer zijn voor een gewone auto, aangezien elektrische auto’s voorrang krijgen d.m.v een gereserveerde plaats. Ook buitenstaanders met een elektrische auto worden bevoorrecht, want enkel deze mogen daar wel gratis parkeren. In feite is de maatschappij en haar infrastructuur nog helemaal niet berekent op het fenomeen electrisch rijden en worden mensen die deze zeer dure auto’s kunnen veroorloven bevoorrecht. Pure discriminatie zou ik zeggen.
  Electrisch rijden is prima, doch zou er in eerste instantie moeten worden gekeken of daar daadwerkelijk plaats voor is en enkel worden voorbehouden aan eigen opritten of daarvoor bestemde lokaties b.v. een middenberm met 10 palen. Waarom onmiddellijk in de nabijheid van de eigenaar van de woning,aangezien de reguliere auto ook een stuk moet rijden naar een benzinepomp.

  Beantwoorden
 2. Wim zegt:

  De situatie die Jan beschrijft is precies dezelfde als die in de Helmstraat. Parkeernood door betaald parkeren in aangrenzende wijken, parkerend kantoorpersoneel, taxibusjes en bedrijfsauto’s en teveel (overbodige) gereserveerde plaatsen voor ambassadepersoneel en elektrische auto’s. Ook hier heeft de gemeente ‘niet thuis’ gegeven. Officieel bezwaar tegen de verruiming van de zg ‘venstertijden’ bij de oplaadplaatsen werd verworpen met een motivering van niks.

  Beantwoorden
 3. Robert zegt:

  Ik sluit me hier bij aan, ook in de Ten Hovestraat is het hierboven beschrevene gaande. In de morgen parkeren door de kantoren om de hoek in de Johan van Oldenbarneveltstraat en wijken verderop door de gunstige ligging t.o.v. de tramlijnen, verder een aantal bedrijfswagens plus inmiddels 4 laadpalen voor niet-bewoners uit de straat…en een 10-tal plaatsen onder grotere bomen waar je niet wilt parkeren op straffe van een stevige poetsbeurt. Plus 2e en 3e auto’s van wél straatbewoners. Kortom, de situatie is niet meer als 10 jaar geleden. Kan me voorstellen dat een parkeervergunning zo langzaam aan nuttig wordt.

  Beantwoorden
 4. ries zegt:

  In de Vruchtenbuurt onlangs een laadpaal geplaatst, bij ons is al betaald parkeren, maar nu dus twee parkeerplekken weg (voor twee elektr. auto’s in de straat). Ik heb bij de gemeente aangegeven dat dit verkapte prive-plekken zijn geworden voor de betreffende elektrische rijders. Waarom worden zij bevoorrecht? Inderdaad pure discriminiatie! De venstertijden slaan nergens op.
  Ik zou graag willen weten of er iets is veranderd inmiddels in het Statenkwartier?

  Beantwoorden
 5. Eindredacteur zegt:

  In ons Statenkwartier is de gemeente druk op zoek naar nieuwe plaatsen voor electrisch opladen. Zij vraagt daarbij suggesties van wijkbewoners/ de wijkorganisatie.
  Of het in het geval van Vruchtenbuurt pure discriminatie is om aparte plekken voor electrische auto’s aan te leggen betwijfel ik ten zeerste. Natuurlijk kunnen de twee electrische auto’s uit de straat er gebruik van maken, maar in beginsel kan eenieder dat met een electrische auto. Wat dat betreft is er geen verschil met “gewone” parkeerplaatsen. En voorzover de gemeente gebruik van electrische auto’s extra stimuleert: prima, in de eerste fase moet je mensen over de drempel helpen, ook financieel en logistiek. Zo is het ook gegaan met de hybride auto. Als het eenmaal loopt (zoals nu bij deze hybride) wordt de regeling versoberd/stapsgewijs afgeschaft.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.