Jos Nargy zweeft in de wolken op de Parade

Rondreizend theaterfestival ‘De Parade’ viert dit jaar haar 25 jarig jubileum. Van 3 t/m 12 juli strijken grote en kleine namen uit de acteerwereld neer in het Westbroekpark in Den Haag. Voor Haags acteur (en wijkgenoot) Jos Nargy, een van de jonge talenten van Theater aan het Spui, is het alweer de derde keer. Deze zomer speelt hij de voorstelling Een vorig leven.

Door Julia Holtes (verslag) en Peter Koudstaal (foto’s)
jos-1-15 Ik spreek af met Jos in de oefenruimte van het theater voor een interview. Hij is nog druk bezig met de voorbereiding.

Voor een carrière op kantoor is Jos niet in de wieg gelegd bleek al snel. Op jonge leeftijd trok hij al als ‘verslaggever’ door het Statenkwartier om bewoners te interviewen voor een mockumentary (fictieve documentaire) over de ‘stekelige bomen’.

Na een leerzame tijd bij Jeugdtheaterschool Rabarber en Theaterhuis Alba was hij er op zijn zestiende uit. ‘Ik word acteur’. Zijn toelatingsauditie in Arnhem ging, bij gebrek aan de juiste ervaring, volledig de mist in. ‘Acteren is vooral jezelf laten zien’, aldus Jos. In Utrecht werd hij wel aangenomen.

Na zijn afstuderen in 2011 kwam hij terecht bij Theater aan het Spui. Daar ontmoette hij Thomas en Sacha. Wat begon als een gelegenheidstrio is nu een basis, een soort vastigheid. ‘Maar, we willen ons los van elkaar blijven ontwikkelen want er is altijd wat te leren’, vindt Jos. Een soloproject sluit hij niet uit maar ook het spelen in een film geregisseerd door Alex van Warmerdam is een droom.

jos-1-11[1]Volgens Jos is ‘De Parade’ een wereld op zich. Het voelt als leven op een wolk. Je maakt deel uit van de ‘Paradefamilie’. Je werkt, eet en slaapt er, onderzoekt alle aspecten van een voorstelling. Een soort werkvakantie maar dan een hele gezellige. Na de allerlaatste voorstelling voelt de buitenwereld aan als een grauw geheel.

Een vorig leven

Samen met Thomas van Ouwerkerk en Sacha Muller brengt hij met Een vorig leven een werkelijk prachtige voorstelling in vertelvorm. Een voorstelling die je door zijn kleinschaligheid raakt. De tekst is speciaal voor hen geschreven door Toon Tellegen en verschijnt later dit jaar als novelle. Jos heeft de tekst bewerkt voor theater.

Na een eerdere samenwerking, vertelt Jos, hebben wij Toon via briefcontact gevraagd of hij speciaal iets voor ons wilde schrijven. Dat wilde hij. Dat is bijzonder want dat doet hij eigenlijk nooit. De tekst schetst een beeld van Den Briel, het stadje waarin Toon opgroeide en hoe hij dat toen zag. Toon heeft ons zelfs persoonlijk rondgeleid door Den Briel.

Kindervoorstelling GO Viral

Thomas, Sacha en Jos staan met nog een voorstelling op De Parade: GO Viral. In 2014 won het drietal ‘Het Gouden Ei’, de prijs voor de beste kindervoorstelling op De Parade. GO Viral gaat over drie ‘nerds’ die weinig kunnen maar toch beroemd willen worden via YOUTUBE.

jos-1-12Een grotere tegenstelling met Een vorig leven is nauwelijks denkbaar. Het kleinburgerlijke van Den Briel of de wereld aan je voeten.

Jos heeft geen duidelijke voorkeur. De onderliggende boodschap van GO Viral is vooral lol hebben en doen wat je zelf leuk vindt. En dat is precies wat Jos wil blijven doen in de toekomst.

De voorstellingen

Een vorig leven is vanaf 3 juli te zien. Go Viral is vanaf 6 juli te zien te zien op De Parade in het Westbroekpark. Kaartjes aan de kassa of via www.deparade.nl

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.