Ibericus: 800 hammen en 18 verschillende hampoten

De Fred heeft een nieuwe trekpleister: Ibericus. De zaak is sinds 4 juni geopend en blijkt in een behoefte te voorzien. De bedrijfsleider is de enthousiaste en zeer betrokken Cristina Gonzalez: de hammen zitten haar in het bloed.

Unknown-2

Door Tamara de Tourton Bruyns

Het pand is al sinds december 2014 in hun bezit maar door een grote verbouwing van Rabobank naar Ibericus konden ze 6 maanden later hun prachtig verbouwde pand aan de Frederik Hendriklaan 230 openen. Tijdens de verbouwing vonden ze in de kelder 2 ouderwetse kluiskamers die van zulke grote niet te tillen kluisdeuren voorzien waren, dat ze besloten hebben om die in het pand te laten zitten als een soort relikwie.

Cristina Gonzalez en haar broer Paul zijn half Spaans/Nederlands en spreken ook vloeiend Spaans. Broer en zus zijn beiden in de hambranche opgegroeid waardoor hun kennis en kunde van het Iberische varken hoog te noemen is. 10 jaar geleden reed haar broer met hampoten in de kofferbak rond om ze te verkopen, maar een echte zakenman wil meer! Hij ging een aantal jaren geleden een partnership aan met Ibericus Spanje met als doel Ibericus naar Nederland te halen.

En dat is gelukt. Ze openden hun eerste filiaal 2,5 jaar geleden in Amsterdam. Dat liep zo goed, dat ze besloten uit te breiden. Eerst is er naar panden in de binnenstad van Den Haag gekeken, totdat zij hoorden dat de Frederik Hendriklaan een betere locatie is omdat er meer speciaalzaken zijn en de consument bereid is meer geld voor een goed product te betalen.

800 hammen en warme tapas
Unknown-6In de winkel kun je kiezen uit 800 hammen. Zoveel keus vind je nergens anders in Nederland! Daarnaast is er ook een hoek in de winkel waar warme tapas te krijgen is. In Spanje is het net nieuw en bij Ibericus al geïmplementeerd, aldus Cristina.

De naam Ibericus komt van het Iberische varken, het varken met de zwarte hoeven, de pata negra in het Spaans. Dit maakt het varken speciaal omdat een gewoon varken roze hoeven heeft. En bij Ibericus wordt alles van het varken gebruikt, met uitzondering van tanden, hoeven en dergelijke. Het echte Spanje is ook te proeven in de bekende Spaanse broodjes met tomatenpasta, olijfolie en ham. Echter zonder knoflook, omdat dat niet goed combineert met de ham. De kroketten zijn ook erg lekker.

18 verschillende hampoten
In de winkel is keuze uit 18 verschillende poten. Deze verschillen hebben te maken met de rijpingstijd (kan wel 5 jaar zijn), de regio met het klimaat waar het varken vandaan komt – Noord- of Zuid-Spanje – en het aantal eikeltjes dat het varken gegeten heeft. Hoe meer eikeltjes het varken verorbert, hoe beter de kwaliteit. Zelfs of het een voor- of achterpoot is, is van belang voor de smaak van de ham.

In Spanje is het op feestdagen gebruikelijk dat men een hampoot koopt en deze tussen de andere tapas op tafel zet om het feest extra luister bij te zetten. Dit kan ook bij Ibericus; een hampoot met mes en al is als een setje te koop en klaar om te eten.

Alles uit Spanje, in het Spaans en op z’n Spaans
Unknown-8Niet alleen komen de producten uit Spanje en worden ze op Spaanse wijze bereid, ook het personeel is van Spaanse origine. Zij spreken Spaans en Engels en maar weinig Nederlands. Het zijn Spanjaarden die in Nederland wonen. Momenteel is er 14 man personeel in de winkel aanwezig. Het snijden van een ham is behoorlijk arbeidsintensief en bovendien telt Ibericus in totaal, incl het terras en bargedeelte, 45 tafels. Genoeg werk aan en in de winkel.

De openingstijden van de keuken zijn van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur. De winkel sluit een half uur later. En op de vrijdagen en zaterdagen is de keuken van 10.00 tot 20.00 uur geopend en de winkel tot 20.30 uur. Voorlopig zijn ze nog niet op zondagen geopend.

 
Lees ook: De Statige Dames gaan uit eten: Ibericus
 

 

 Over de redacteur
tamara de tourton bruynsMijn naam is Tamara de Tourton Bruyns en ik ben één van de redacteuren van deze website. Sinds mijn achtste ben ik bewoner van het Statenkwartier en heb mijn eigen psycholoog-/coachingpraktijk in de Van Beuningenstraat. Als u onderwerpen of vragen heeft die u graag beschreven, besproken of beantwoord zou willen zien, laat het mij weten! Mail mij via t.de.tourtonbruyns@gmail.com.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.