De Statige Dames gaan uit eten (1): Ibericus

Er zijn veel gelegenheden in onze buurt waar je je smaakpapillen kunt laven. Maar het oog wil ook wat en de service moet goed zijn. En de prijskwaliteitverhouding is een belangrijke factor. Voor welke gelegenheid en welke keuzes er zijn voor geschikte restaurants in de buurt, dat is waarover we schrijven.

Gezamenlijk bezitten we ruime eigen horeca-ervaring, culinaire kennis en scholing in gastvrijheid. De tafelmanieren, kostprijs van een gerecht, het schenken van vele soorten bier en wijn, de salamande, stikstof en de Röner, ze kennen geen geheimen voor ons. Bovendien is er decennialange ervaring in Haagse etablissementen en vele restaurants in binnen- en buitenlandIbericus Holtkamp croquettas. De dames weten dus waar ze het over hebben. Ruim in ervaring, jong van geest. Ga je mee met ons op stap?

Bij Ibericus

Ons eerste uitstapje in deze serie gaat naar Ibericus. Net geopend, alles nieuw, meteen volle bak, talk of the town, kortom, daar moeten we op af.

Het pand aan de Frederik Hendriklaan -het voormalige Rabobankkantoor- is omgetoverd in een lichte, smaakvolle ruimte met een cafetería, een counter waar je je ham laat snijden om mee te nemen en een hoek waar je een broodje met ham laat samenstellen. Die broodjes kun je ter plekke opeten of meenemen. De typisch Spaanse houder met servetjes ontbreekt niet. De hammen die de ruimte aankleden, hangen te drogen en zijn eveneens te koop.

Drie ingangen en de vele grote ramen brengen veel licht naar binnen. Het pand heeft een mooie eigen uitstraling. De kaart biedt broodjes met ham in diverse variaties, een selectie aan tapas en een bijpassend assortiment aan koude en warme dranken.

Het eten

We testten wat tapas, waaronder verschillende porties ham, (natuurlijk) de Holtkamp croquettas met Ibericoham, de knapperige artisjokken met Ibericosnippers (verrassend lekker) en een tosti met Ibericoham. Het smaakte zonder uitzondering heerlijk.
In deze zaak is het zo vanzelfsprekend dat de term biologisch nergens vermeld staat, maar dat zijn de produkten wel. Qua duurzaamheid valt er nog wel wat te winnen, de grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor de meeneemprodukten en de samenstelling ervan viel ons tegen.

Bijzonder is dat er geen wijn op de kaart staat (die wordt wel geserveerd), je krijgt automatisch brood met tomaat en olijfolie geserveerd bij je ham en vragen om kraanwater levert geen problem op. Men serveert een heerlijke koffie, die -met melk- enorm aan café con leche denken doet.

Mensen

Het personeel is hoofdzakelijk Spaans en spreekt beperkt Engels, men herkent wat Nederlands. Maar hé, we zijn glocalisten toch, tegenwoordig? Ze zijn deskundig, bedienen netjes en snel maar contact maken met ze gaat (nog) niet lukken. De bezoekers vormen een bijzondere mix van locals en expats, we hoorden ook het nodige SpaaIbericus hamns om ons heen. Een praatje met andere bezoekers leerde ons dat men zeer enthousiast en al voor de derde keer in één week te gast was. Hoeveel meer wil je hebben?

Advies

Al met al zijn we zeer onder de indruk van de voortvarende start die deze zaak maakt, het goede eten en de mooie zaak. De prijs-kwaliteit verhouding is prima in orde. Ze krijgen van ons een achtenhalf voor het geheel. Hopelijk sluit men in de winter wel de ‘hoofddeur’ bij de cafetería, want daar komt een hoop kou door naar binnen.

Het is wellicht nog even zoeken voor de gasten naar het aanbod. Het is geen restaurant (men sluit om 18 uur) maar je kunt er goed terecht voor een lunch of vroege borrel. Als je eenmaal die heerlijke ham hebt geproefd, blijf je hier terugkomen.

De cijfers

Ibericus tapasKwaliteit eten: 9
Bediening: 7
Prijs-kwaliteitverhouding: 9
Entourage: 9

De totaalscore komt daarmee gemiddeld op een 8,5.

 

Over de Statige Dames

De Statige Dames zijn deskundige restaurantbezoekers uit het Statenkwartier, die de eetgelegenheden in de wijk aan een test onderwerpen. De namen zijn bekend bij de redactie.

Lees ook: Ibericus, 800 hammen en 18 hampoten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.