Inventarisatie klachten trillingen nieuwe tramstellen

In het Statenkwartier rijdt sinds enige tijd een nieuw type tramstel (Avenio). Wij hebben meerdere berichten uit de wijk ontvangen dat deze nieuwe tramstellen hinder veroorzaken in de vorm van (zware) trillingen, voelbaar in aangrenzende huizen. Dat heeft in een aantal gevallen ook geleid tot schade aan de huizen. 

Foto Omroep-West

Het Wijkoverleg is voornemens te inventariseren wat de omvang van dit probleem is, temeer omdat in de toekomst op meerdere lijnen in het Statenkwartier deze nieuwe tramstellen zullen gaan rijden.

Ook zal bij de wijkorganisaties van andere wijken waar deze tramstellen rijden worden geïnventariseerd of dergelijke problemen zich voordoen. Mogelijk zal een gezamenlijke actie met deze wijken worden opgezet om dit probleem te adresseren.

 

In de tussentijd horen wij graag uw ervaringen. Deze kunt u sturen naar het mailadres wijkoverleg@statenkwartier.net
Reageren kan ook door direct een reactie op de site achter te laten bij dit bericht.

Wij houden u op de hoogte.

14 antwoorden
 1. Joke Pronk zegt:

  Doornstraat…alsof er een trein langs dendert. Buiten hoor je ze minder maar in huis trilt het door.. Ik ben er nog steeds niet aangewend.

  Beantwoorden
 2. JCraemer zegt:

  Goed dat jullie dit inventariseren. Wij hebben vooral last van geluidsoverlast. De vorige tram was veel stiller en hoorde je bijna niet huis. In de slaapkamers aan de voorkant vh huis hoor je deze tram aankomen denderen. Tevens last van trillingen.
  Verbazend dat een nieuwe innovatieve tram luidruchtiger is dan een tram die 30 jaar geleden is ontwikkeld.
  Wij wonen aan het begin vd van Boetzelaerlaan.

  Beantwoorden
 3. Daphne zegt:

  Van Boetzelaerlaan bij halte Boreelstraat:
  Sinds de komst van de nieuwe tram/rails hebben we veel last wanneer de tram aankomt bij de halte. Trillende ruiten in huis, de glazen in de kasten bewegen en de trilling is te voelen.

  Beantwoorden
 4. Bert zegt:

  Begrip voor de reacties van buurtgenoten die last hebben van de trillingen, maar wij kijken uit op de van Boetzelaerlaan en ervaren de Avenio-trams als een verbetering voor de geluidsoverlast. Wij zien en horen ze voorbij zoemen terwijl de oude GTL’s veel meer geluid maakten.

  Beantwoorden
 5. Marijke Jonker zegt:

  bij het moeizaam oversteken met rollator/rolstoel/boodschappenkarretje (vanwege zeer slechte staat van de bestrating) van de tramrailovergang tussen Doornstraat en Lindoduin hoor je de tram meestal niet aankomen. Je hoort alleen een soort gesuis dat uit de richting komt van de sporthal en dan snelt ineens achter de dichtbegroeide bocht vandaan de tram voorbij. Gelukkig heb je net op tijd je wiel uit het gat naast de rails weten te bevrijden.

  Beantwoorden
 6. Cuylenborg zegt:

  Op de van Boetzelaerln. 197 door de hoge snelheid raast meestal meer dan 50km per uur over de doorsteek ter hoogte van de Douzastraat voel ik de trillingen to zelfs in de achtertuin.
  Uiteraard geeft dit schade en is ondanks dat de HTM er regelmatig de rails slijpt geen verbetering.

  Het zou per direct opgelost zijn als de HTM op dit gedeelte de snelheid terug zou brengen naar 30 km/h daar is de veiligheid gelijk mee gebaat en meerdere buren welke hier ook last van hebben.

  Beantwoorden
 7. Areso Rossi zegt:

  Hi, just heard about this initiative to collect problems linked to the new tram. We live at the end of statenlaan direction scheveningen: heavy noise, vibration and trembling.
  The internal front walls our house have deep cracks and fissures.
  Is there any collective complaint platform we can join?
  does anybody know to which gemeente office is to report?

  Beantwoorden
 8. Eindredacteur zegt:

  It’s the best to contact Micha de Jong. He is gathering complaints about the noise of the new trams and has already made contact with other neighbourhoods with the same problems. Collecting complaints from all over the Hague will make the position better towards the HTM and especially the responsible alderman from the Hague. You can send an email to wijkoverleg@statenkwartier.net mentioning the name of Micha de Jong.

  Beantwoorden
 9. C.Wolterink zegt:

  Op Scheveningen Bad is er het plan van de ondergrondse entree van de Hommerson parkeergarage Noordboulevard.naar de Zwolsestraat, Hier rijdt ook de zware Avenio tram, dat gaat vast met grote trillingen gepaard en een groot gevaar voor de woonveiligheid van o.a. de 2 Da Vinci torens.

  Met groet en medeleven,
  Corneel Wolterink
  Palaceplein Scheveningen
  Palaceplein met niet goed met de .e w

  Beantwoorden
 10. LN de Vries zegt:

  De tram rijdt sinds dit weekend op de Statenlaan heen en terug.
  Het lawaai en getril is veel te veel.
  De Gemeente Den Haag kan het kennelijk niet schelen dat bewoners klagen. Kijk naar de berichten hierboven. Het begint al in 2017 en….. er is niets verbeterd.

  Beantwoorden
 11. Bart zegt:

  Deze trams maken echt meer lawaai dan de vorige, je zou denken met nieuwe technieken dit beter gedempt kan worden , rubber er tussen nu staal op beton.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.