Integrale Leefbaarheids Actie (ILA) in het Statenkwartier

Woensdag 25 oktober 2023 was in het Statenkwartier een Integrale Leefbaarheids Actie (ILA). De gemeente was aanwezig en aanspreekbaar in de wijk. Zo blijft Scheveningen leefbaar, veilig en schoon.

De leefbaarheidsactie begon om 13.30 uur. Ondanks de regen wisten veel bewoners de koffiekar op de Frederik Hendriklaan te vinden. Daar konden bewoners praten met de handhavers en de wijkagenten. Ook het buurtpreventieteam van het Statenkwartier was aanwezig.

Schoon en veilig

De aandacht van de leefbaarheidsactie lag vooral op het schoonmaken en schoonhouden van de wijk. Denk hierbij niet alleen aan straatafval, hondenpoep en bijplaatsingen. Maar ook aan het weghalen van fietswrakken en langstaanders. Door de ondernemers te controleren op het verplichte afvalcontract wordt geprobeerd illegaal storten van afval tegen te gaan. Het Bike team en surveillance-eenheden hielden zich bezig met parkeerproblemen en andere problemen over leefbaarheid.

Zichtbaar zijn en praten met bewoners was het doel van de actie. Het team sprak met tientallen bewoners over de actie en de leefbaarheid in de wijk gesproken. En gaf preventieadvies over bijvoorbeeld woninginbraken, fietsdiefstal en diefstal uit voertuigen. De leefbaarheidsactie liep rond 17.00 uur af.

ILA in cijfers

De gemeente:

  • controleerde 3 bedrijven op hun bedrijfsafvalcontract. Zij krijgen een hercontrole om hun bedrijfsafvalcontract te laten zien
  • haalde een steiger op de Westduinweg weg omdat deze voor een onveilige situatie zorgde
  • haalde 61 fietswrakken weg
  • controleerde 4 horecazaken. 2 bedrijven krijgen een hercontrole voor hun afval. Bij een zaak stonden tonnen met oud vet in de tuin. Hier gaat de Omgevingsdienst Haaglanden mee verder. 1 bedrijf krijgt een hercontrole vanwege een terras op een parkeerplek
  • gaf advies over een uitstallingsvergunning
  • maakte verschillende processenverbaal op voor fout parkeren

Voor en met bewoners

De handhavers zetten de ILA’s zelf op. De allereerste ILA was op 12 april 2022 in Rustenburg-Oostbroek. Volgens Heidie Pols, hoofd van de Handhavingsorganisatie van de gemeente, zijn de ILA’s een succes:

“Wij stellen onszelf de vraag, ondanks dat we dagelijks in de wijk aanwezig zijn, of we op de hoogte zijn van alles wat in de wijk speelt. Hoe ervaren wijkbewoners leefbaarheid en wat weten zij wat wij niet weten? Wie kunnen ons daar beter antwoord op geven dan de bewoners zelf! Door zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. En klaar te staan voor bewoners en ondernemers. Zo wordt duidelijk dat de gemeente bewoners en hun behoeftes serieus neemt.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.