Hallo, daar zijn we weer! Groet van “de meeuwen”.

U heeft het vast al weer gemerkt: de meeuwen zijn volop terug, ook in ons Statenkwartier. Dat hoort inmiddels bij een wijk vlakbij de kust of u het nu leuk vindt of niet. Maar het brengt ook overlast met zich mee. Vooral tijdens het broedseizoen, dat tot in juli duurt, is de overlast door meeuwen groot. In dit artikel wat tips om deze overlast te beperken. Diervriendelijk natuurlijk! De trouwe lezer zal veel herkennen uit eerdere berichten, maar er is ook een nog niet eerder genoemde methode. Lees dus sowieso verder.

De Terror Hawk

In onze wijk is op meerdere plekken de “Terror Hawk Vogelverschrikker” op daken geplaatst, in de hoop de meeuwenoverlast te voorkomen of in ieder geval in te perken.
Deze vogelverschrikker is oorspronkelijk bedoeld voor weilanden en akkers, maar wordt nu ook populair in stedelijke gebieden. Lastig is wel het advies om bij windkracht 4 of hoger deze vogelverschrikker binnen te halen. Want zeker hier aan de kust is die windsnelheid snel bereikt. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de “vogel” zijn eigen weg gaat. Met als risico schade aan goederen, mensen en/of dieren.

 

 

Gele vuiliszakken

Het verschil is duidelijk

De gemeente deelt ook nu weer de zogenaamde gele, extra stevige vuiliszakken uit. Geel is een kleur waar de meeuwen nou niet bepaald dol op zijn: ze mijden die kleur bij voorkeur. Zo voorkom je dat de vuiliszakken al open zijn gescheurd voordat ze in de vuiliswagen belanden. En dat houdt onze wijk weer mooi en schoon. U kunt gratis gele vuilniszakken ophalen bij het Stadsdeelkantoor Scheveningen. Maar denk eraan: OP is OP!

Gele vlaggetjes

Meeuwen bouwen het liefst een nest op platte daken, bij voorkeur een plat dak met kiezels. Een extra argument om een groen dak aan te leggen. Maar zolang het nog niet zo ver is, biedt ook hier de kleur geel uitkomst. Plaats gele vlaggetjes op het dak inVerjaardag-slingers9 een lang lint, bij voorkeur in de vorm van een kruis. De meeuwen zullen geneigd zijn om hun heil elders te gaan zoeken. Oftewel: hoe meer daken met gele vlaggetjes, des te minder meeuwenoverlast. Er zijn diverse bedrijven die deze vlaggetjes leveren. De ervaring leert dat, als u ze voor de winter weer verwijdert, de vlaggetjes meerdere seizoenen dienst kunnen doen. Tip: neem vlaggetjes van textiel: maken geen lawaai (in tegenstelling tot plastic: dat klappert hinderlijk) en ze gaan langer mee.

 

4 antwoorden
 1. Lenie van Stralen zegt:

  Wanneer gaat de gemeente Oracs plaatsen in onze wijk. Volgens mij is dat de enige echte oplossing voor dit probleem.

  Beantwoorden
 2. Eindredacteur zegt:

  Orac’s zijn in ieder geval een oplossing voor het feit dat de meeuwen nu vuilniszakken openscheuren en het afval op straat komt. Maar daarmee zijn de meeuwen nog niet weg uit onze wijk. Ze zijn namenlijk primair hier in de aan de kust grenzende wijken terechtgekomen omdat hun leefomgeving in de duinstrook te gevaarlijk werd vanwege roofdieren daar. Juist om nesten te kunnen bouwen is een veilige, in ieder geval te verdedigen, leefomgeving essentieel.

  Beantwoorden
 3. Bert zegt:

  En ja hoor, zo’n losgeslagen Terror Hawk lag al enige tijd op een van mijn zonnepanelen. Dat scheelt mij weer energie-opbrengst. Jammer dat de eigenaar zijn naam er niet opgeschreven heeft.

  Beantwoorden
 4. Eindredacteur zegt:

  Dat is het probleem met de Terror Hawk: boven windkracht 4 gaat hij veelal een eigen leven leiden. Vandaar dat in menige gebruiksaanwijzing wordt geadviseerd het “beest” dan binnen te halen. Maar ja, dan kun je wel bezig blijven met de windkrachten die hier in Scheveningen gebruikelijk zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.