Heeft ons Statenkwartier invloed op hoe, wat en waar we eten ?!?

Hoe, waar en wat we eten is deels afhankelijk van onze omgeving, zegt omgevingswetenschapper dr. Maartje Poelman van de Universiteit Utrecht. Uit een onderzoek dat ze uitvoerde in Utrecht blijkt bijvoorbeeld dat middelbare scholieren in wijken met een lagere socio-economische status een andere ‘eetomgeving’ hebben dan scholieren in wijken met een hogere status. De volgende stap is om in Den Haag te onderzoeken waar en wanneer mensen eten kopen of nuttigen.

Eten en drinken is tegenwoordig overal aanwezig. Anders dan 30 jaar geleden kunnen we in de stad bijna altijd en overal eten kopen. Dag en nacht hebben we toegang tot voedsel; de meeste supermarkten zijn zeven dagen per week open en snackbars, benzinestations en nachtwinkels soms wel 24/7.

Leefomgeving heeft invloed op gezondheid
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze leefomgeving invloed kan hebben op onze gezondheid en welzijn. Zo kan een park- en bosrijke omgeving er voor zorgen dat mensen meer bewegen. Ook het aanbod van eten en drinken in onze leefomgeving kan onze gezondheid beïnvloeden.

De Food-Track app
Daarom zijn onderzoekers van de Universiteit Utrecht een nieuw onderzoek gestart in de regio Den Haag. Ze willen beter begrijpen waar en wanneer mensen eten kopen of nuttigen, en welke persoonlijke factoren hierin meespelen. Op welke plek en tijdstip doen mensen bijvoorbeeld boodschappen? Of voelen mensen zicht gehaast of gestresst tijdens het eten? Om antwoord te geven op dergelijke vragen hebben de onderzoekers een speciale smartphone applicatie ontwikkeld, de Food-Track app. Hiermee kunnen deelnemers zelf bijhouden, waar, wanneer en wat zij kopen of eten. Kijken hoe die app werkt? Klik hier.

Deelnemers gezocht
De Universiteit Utrecht is voor dit onderzoek op zoek naar deelnemers tussen de 25 en 45 jaar in de regio Den Haag, Rijswijk, Leidschendam of Voorburg. Naast dat deze informatie belangrijke kennis oplevert voor wetenschappelijk onderzoek, krijgen deelnemers na succesvolle afronding een waarde-cheque ter waarde van € 15,-, inzicht in de eetomgeving van hun buurt en advies over hun eetpatroon.  Geïnteresseerden kunnen op de website www.waareetjij.nu meer informatie vinden en zich aanmelden.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met dr. Maartje Poelman, m.p.poelman@uu.nl, 030 253 1995

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.