Goddelijke wijnen in ons Statenkwartier!

door Frank van Ewijk

Met de paasdagen voor de deur was ‘goddelijke wijn’ een toepasselijk thema voor de aprilbijeenkomst van de wijnclub Statenkwartier. Een inspirerend thema dat onze leden flink aan het denken – en googlen – zette om indruk te kunnen maken met door Bacchus zelf geleverde producten.

Engeltje

Bij de witte wijnen zagen we een grote diversiteit met onder andere de goddelijke Godello druif, die door Plinius I al een het begin van onze jaartelling verbouwd werd. Uiteindelijk werden drie witte wijnen ex aequo tot beste witte wijn van de avond gekozen:

  • Bishops Leap (2015, €8,95 bij Le Bouchon), een frisse Sauvignon blanc uit Malborough, Nieuw Zeeland.
  • Galil Mountain (2015, € 14,95 bij Bosman wijnkoperij), van de Viognierdruif uit Galilea in het heilige land.
  • Dei Martiena (2016, € 9,95 Henri Bloem), dit goddelijke vocht van Grechetto-, Malvasia- en Trebbianodruiven is afkomstig uit Toscane en bracht ons een bijzondere smaak die zeer gewaardeerd werd.

 

Hogere sferen

Gingen de witte wijnen al als een engeltje over je tong, de rode wijnen brachten je deze avond echt in hogere sferen. Zelden hadden we avonden waarbij de waardering voor de wijnen op zo’n hoog niveau lag. Een ‘geestige’ bijkomstigheid is dat de winnaars van de rode wijnen allemaal uit het zuidelijke Rhônegebied bleken te komen. Daar werden in de 14e eeuw – toen de Paus in Avignon woonde – de pauselijke wijnen verbouwd. De beste rode wijnen:

  • Clos Bellane, Cote du Rhônes Valreas (2010, 11,95, bij Le Bouchon). Een hemelse wijn met veel diepgang en mooie zachte tanines. Valreas is de hoofdstad van het gebied ‘enclaves des papes’ en we weten nu waarom de Paus daar zijn wijn vandaan haalde.
  • Claus de Peyron, Cote du Rhône Vacqueras (2014, 9,95 bij Gall en Gall), een kruidige wijn met veel rood fruit van zeer goede kwaliteit.
  • Promenade des Papes, Chateauneuf-du-Pape (2008, uit de kelder van de Heer).

Een zeer geslaagde avond. En of dit de lekkerste wijnen waren de we ooit gedonken hebben… God mag het weten. In vino veritas.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.