Verf krijgt tweede leven bij de kringloopwinkel

De gemeente start een proef voor het hergebruiken van verf. Deze verf wordt ingezameld bij afvalbrengstations en is daarna voor een kleine vergoeding te koop bij een aantal kringloopwinkels. Ook u kunt daaraan meedoen.

Klein chemisch afval in Nederland bestaat voor 40% uit verf. Toch verdwijnen er jaarlijks vele liters ongebruikte verf in de verbrandingsoven van afvalverwerkers. De gemeente maakte afspraken met afvalverwerker Van Gansewinkel, de kringloopwinkels, de Haagse Milieu Services en AkzoNobel om verf te hergebruiken. Alleen latexverf op waterbasis wordt hergebruikt.

Lever ongebruikte verf in

Veel mensen hebben wel een paar liter ongebruikte verf in de schuur of kelder staan. De blikken blijven staan om ooit nog eens gebruikt te worden. Na een paar jaar verdwijnen deze potten toch in de verbrandingsoven van afvalverwerkers. Dat is slecht voor het milieu. Een deel van deze verf is nog goed te gebruiken en hoeft niet weggegooid te worden. De gemeente moedigt mensen aan om deze verf in te leveren bij een van de 3 afvalbrengstations in de stad.

Tweedehands verf

De ingezamelde potten verf worden gebracht naar 4 kringloopwinkels. Hier kunnen bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen en sociale en maatschappelijke instellingen de verf tegen een lagere prijs kopen. Een aantal sociale initiatieven in de stad, kan gratis gebruikmaken van deze verf. De gemeente gaat de initiatiefnemers hier zelf voor benaderen.

Dit project moet ervoor zorgen dat de economie in Den Haag meer gaat draaien om hergebruik dan om het kopen van nieuwe artikelen. Bovendien moet het project zorgen voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Na een aantal maanden wordt bekeken of het project voldoende herbruikbare verf heeft opgeleverd en of er genoeg belangstelling is. Naast de gemeente Den Haag doen ook Rotterdam, Amsterdam en ’s-Hertogenbosch mee aan dit project. Kijk voor meer informatie op www.communityrepaint.nl.

Breng oude verf naar een van deze afvalbrengstations:

  • De Plutostraat 1 in de Binckhorst
  • De Werf 11P in Zichtenburg
  • Uitenhagestraat 4 in het Centrum

De openingstijden van de afvalbrengstations.

De kringloopwinkels waar u de tweedehands verf kunt kopen zijn bij:

  • Zwedenburg 155
  • Hengelolaan 423
  • Neherkade 1000
  • De Bruyn Kopsstraat 2a in Rijswijk.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.