Glas-in-loodroute vrijdagavond 20 november 19.00-22.00 uur

De “Grande Finale” van de Lichtweek in het Statenkwartier!

Statenkwartier: openluchtmuseum voor glas-in-lood

Het Statenkwartier is op het gebied van glas-in-lood eigenlijk één groot openluchtmuseum. Er is een grote diversiteit aan stijlen, kleuren, en technieken. Dit komt omdat het Statenkwartier is gebouwd in het begin van de 20e eeuw, in een periode waarin de toepassing van glas-in-lood in woonhuizen hoogtij vierde.

Toch valt al dit moois niet altijd even goed op. De pracht van glas-in-lood is immers op zijn best te bewonderen met een lichte achtergrond. Bewoners kunnen dus overdag, van binnen naar buiten kijkend, alle details goed zien. Maar de “buitenstaander” kan het glas-in-lood alleen ’s avonds in het donker bewonderen, als binnen het licht aan is en de gordijnen open zijn.

Pand Statenlaan. Foto: Roel Wijnants

Pand Statenlaan. Foto: Roel Wijnants

Glas-in-loodroute

En zo is bij ons de gedachte ontstaan om in het najaar een glas-in-loodroute te organiseren. We zijn de bewoners van het Statenkwartier aan het oproepen om op vrijdagavond 20 november van 19.00-22.00 uur massaal hun glas-in-lood uit te lichten.

Wandelen, warme choco en glühwein, verrassing om 22.00 uur

Bijzondere toppers, en straten met een overvloed aan glas-in-lood, gaan we op een plattegrondje aangeven. U kunt zo zelf uw eigen route samenstellen en al wandelend van het moois gaan genieten. Maar het is ook mogelijk om die avond met gidsen mee te lopen en zo meer te horen over dit bijzondere culturele erfgoed. Chox en Plasman op de Frederik Hendriklaan zijn die avond speciaal open; u kunt daar warme chocolademelk en glühwein kopen. Aan het einde van de avond, om 22.00 uur, is er nog een bijzondere gebeurtenis op het Frederik Hendrikplein om 100 jaar Statenkwartier voor altijd in onze herinnering te houden.

 

Wedstrijdposter GIL avond

Die avond organiseren wij ook een wedstrijd voor de bewoners van huizen met fraai glas-in-lood. De opdracht luidt:

Wie weet die avond zijn glas-in-lood zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren voor de kijkers?

Ook u kunt uw stem uitbrengen, want naast een jury-prijs zal er ook een publieksprijs worden uitgereikt. Onder de publieksstemmers verloten wij een kadobon van Kruid & Druif. De prijsuitreiking is op zaterdag 28 november op de Slotborrel van het jubileumjaar van het Statenkwartier in het World Forum.

Praktische informatie

Gidsen

Meerdere gidsen begeleiden wandelingen vanuit Chox en Plasman (start- en eindpunt). Aanmelden hoeft niet, vol=vol. Als u niet met de gidsen mee kunt lopen, kunt u met een plattegrondje ook zelf gaan rondwandelen (half november vindt u op deze website een te downloaden plattegrond).

Tijdstippen:

1e wandeling: 19.00-20.00 uur

2e wandeling: 20.30-21.30 uur

Bijzonderheden:

Eén van de gidsen bij Chox gidst beide wandelingen in het Engels.

Eén van de gidsen bij Plasman begeleidt van 19.00-19.45 uur een verkorte wandeling met als eindpunt het Couvéehuis, waar Michel Meissen om 20.00 uur een lezing geeft. Zo kunt u dubbel genieten!

Chox en Plasman:

Chox: Frederik Hendriklaan 263

Plasman: Frederik Hendriklaan 106

U kunt hier:

– warme chocolademelk en glühwein kopen

– zich melden bij de gidsen voor de wandelingen

– uw stem uitbrengen voor de wedstrijd

– plattegrondjes krijgen (op=op, dus downloaden heeft de voorkeur zie het voorgaande bericht of onderaan in dit bericht).

Tot slot

Wij hopen dat u die avond zult genieten van al het mooie glas-in-lood in onze wijk. Als u nog vragen heeft, kunt u ons bereiken op: lichtweek2015@gmail.com

plattegrond bijzonder glas-in-lood Statenkwartier:

GIL kaart DEFINITIEF 2

Het organisatiecomité:

Francis van der Hout, Rogier Bekkers, Maarten Ruijters, Jacintha van Beveren, Heleen Naber, Karin van den Broek.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.