De Languedoc op de wijnpijnbank

Door: Ellen de Krom-van Hezik

Na de zomer pakken we de draad weer op en om in de stemming te blijven is er deze keer een zuidelijk, uitdagend thema. Een goede wijn uit de Languedoc vinden valt nog niet mee. Deze regio heeft jarenlang wijnen geleverd met een bedenkelijke kwaliteit, nu is het niveau voor een deel aanzienlijk verbeterd. Er zijn gelukkig pareltjes te ontdekken, zo ondervond de wijnclub uit de wijk.

Krachtig rijp wit

De ingebrachte witte wijnen waren veelal vlak van smaak en leken daarmee verrassend op elkaar, ondanks de verschillende druivensoorten. Een paar onvoldoendes waren het strenge oordeel. Gelukkig was er een goede uitzondering. De winnaar en alom gewaardeerde topper was afkomstig van het Domaine d’Astruc, de Réserve Chardonnay uit Limoux, die voor 95% uit Chardonnay bestaat en kort gerijpt is op eikenhouten vaten. Wij dronken een 2013, inmiddels zijn jongere jaargangen van deze wijn voor bijna € 11 te koop bij wijnhandel Le Bouchon. Lekker bij zeevruchten, stevige vis in roomsaus en kazen.

 

 

Stevig rood

De vijf rode wijnen waren wat krachtiger van smaak en vielen over het algemeen meer in de smaak bij de deelnemers. Desondanks vielen termen als een bouquet van stallucht, stoffig, spiritusgeur etc. Zeer veel waardering kreeg de volle wijn afkomstig van Côté Mas Cru Pézenas Terroir Fusionnel uit 2015. Het is een blend van vijf bekende Rhône-druiven en past uitstekend bij vlees- en pastagerechten. Deze winnaar werd op de voet gevolgd door de elegante Plaisir St. Guilhem-le Desert (2014) van Mas et de l’Oncle. Hij is samengesteld uit Merlot (40%), Grenache (40% ) en Ginsault (20%). De wijn is heerlijk bij charcuterie, eendenborst en zelfs chocoladedesserts. Ook deze beide wijnen zijn voor net onder de € 11 aan te schaffen bij wijnhandel Le Bouchon.

De avond werd afgesloten met een slokje van de winnaars. Op naar de volgende wijnproeverij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.