BES tip van de maand: Hoe isoleer je glas-in-loodramen?

Buurtengergie Statenkwartier (BES) helpt om je huis aangenamer te maken en de energie rekening naar beneden te krijgen. Soms is er niet eens veel voor nodig!

Hoe isoleer je glas-in-loodramen?

Glas in lood bestaat al heel lang. Heel vroeger kon men geen groot raam maken uit één stuk glas. Maar wel uit kleinere stukken die met lood aan elkaar werden bevestigd. Begin vorige eeuw kreeg het glas-in-lood een nieuwe impuls in de woningbouw door de Art Nouveau. En dat zien we terug in onze wijk, die rond die tijd is gebouwd. Nog steeds kunnen we prachtige glas-in-loodramen bewonderen in bovenlichten en ingangspartijen van veel woningen.|

Glas-in-lood is ook functioneel. Als de zon laag staat, voorkomt het verblinding. En als benedenraam vergroot het het gevoel van privacy. Glas in lood heeft echter ook een nadeel: het laat de kou makkelijk door. 

Gelukkig kun je het wel isoleren.

Wij hebben in onze wijk vier voorbeelden kunnen vinden:

  1. Isolerend glas plaatsen aan de buitenzijde van het glas in lood.
  2. Isolerend glas plaatsen aan de binnenzijde van het glas in lood.
  3. Het glas in lood ‘inpakken’ in de spouw tussen de twee ruiten van dubbel glas.
  4. Kozijnfolie bevestigen aan de binnenzijden van het raamhout zodat er een kleine spouw overblijft tussen de het glas in lood en de folie.

De maatregelen verschillen nogal in prijs. Van een paar tientjes voor de kozijnfolie door een handige doe-het-zelver, tot meer dan 1.000 euro/m2 voor het laten inpakken. Vraag vooral meerdere offertes aan.

Heb je advies nodig?

Neem dan contact op met één van onze vrijwillige energieadviseurs via info@buurtenergiestatenkwartier.nl of kom op zaterdagochtend tussen 9 en 12 uur naar het wekelijks spreekuur in Doppio, Frederik Hendriklaan 137.

Meer informatie over BES?

Bekijk de webpagina van Buurtenergie Statenkwartier voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.