Zuid Afrikaans rood en wit bekoren

door Ferdie Weimar

Op 3 november verzamelden de leden van de wijnclub zich aan een fraai gedekte tafel om goedgemutst Zuid-Afrika en dan met name de West-Kaap onder de loep te nemen. Het humeur bleef de hele avond mooi intact wat zeker ook te danken was aan de kwaliteit van de ingebrachte wijnen.

Er waren 4 witte en 7 rode wijnen te proeven. Onder de rode bevond zich, vermomd in een fraai karafje, een piraat die gelukkig genadeloos door de mand viel en door het panel diep werd ondergeschoffeld. Het bleek een wijn van een grootgrutter uit een 2,5 liter verpakking waar geen empathie voor te wekken viel. De piraat streek de vlag, het panel bleek schotvaardig.

Wit

Witte wijnen worden in de West-Kaap gedomineerd door de Chenin Blanc-druif, die daar zo’n 20.000 hectare inneemt en bekend staat onder de naam “Steen”. In Frankrijk wordt er nog zo’n 10.000 hectare door ingenomen, voornamelijk in de regio Maine et Loire. Er wordt droge en mousserende wijn van gemaakt, maar ook dessertwijn. Dit omdat de druif gevoelig is voor edele rotting door de schimmel Botrytis-cinerea.

De winnaar van de avond was een Chenin Blanc Secateurs 2015 van de Badenhorst familie.  De wijn heeft een plezierige geur van wit fruit als citrus, appel en meloen en in de smaak zit een klein botertje. Dat maakt dat ook hier de smaken van het witte fruit goed beklijven.  De wijn is verkrijgbaar bij Gall en Gall voor € 11.50 en is zijn prijs waard. Goede tweede was de Chenin Blanc van Jordan, Inspector Peringeuy 2015. Ook hier een intensieve neus en smaak van wit fruit met iets kruidigs.  Te koop bij Le Bouchon voor € 11.

Rood

Voor de rode wijnen wordt in Zuid-Afrika gebruik gemaakt van meerdere klassieke druiven als Cabernet Sauvignon , Merlot , Syrah en Mourvèdre. Maar ook een kruising tussen de Pinot Noir en de Cinsault, de Pinotage, levert vele hectoliters heerlijke wijn op . De Pinotage is tegenwoordig de trots van vele Zuid-Afrikaanse wijnmakers en niet onterecht.

De rode winnaar van de avond was Mr Borio’s Shiraz van de Simonsig wijngaarden.  Alessandro Borio was een krijgsgevangene van WO II die in Zuid-Afrika was blijven hangen (opmerkelijk voor een Italiaanse jongen) en voor de familie de eerste cementen cuvées metselde. Die worden nog steeds gebruikt. 

Het mag een stevige Shiraz worden genoemd, diep donkerrood van kleur, met in geur en smaak veel zwart en rood fruit. De afdronk is ook dik in orde, met ruim voldoende lengte en een klein pepertje. Een redelijk serieuze wijn voor € 12.95 te koop bij “Wijn van de Kaap “.  Simonsig wijnen horen natuurlijk te koop te zijn bij Simon de Vogel en zo is het ook, echter wel alleen op aanvraag wat een aantal dagen kan duren. Ligt niet kant en klaar in het schap, maar wat niet is kan nog komen. Een zeer verdienstelijke opvolger was “The Huntsman Red Blend” 2016 van Journey’s End uit Stellenbosch.  Dit is een goed gestructureerde nog jonge wijn met potentie, maar nu al fijn drinkbaar. De blend bestaat uit Shiraz, Mourvèdre en Viognier en is te koop bij Le Bouchon voor € 10.95 … een koopje.

Na een avondje ” hard werken ” moet het panel concluderen dat er qua wit en rood goede wijn te koop is uit Zuid-Afrika. Relatief eenvoudige prima drinkbare wijnen, maar ook een fikse vertegenwoordiging in serieuzere wijnen van hoge kwaliteit. Met de prijs/kwaliteit ratio zit het wel goed daar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.