Zomercampagne “Samen Hier” in het Statenkwartier van start

Grote kans dat je erover hebt gehoord of er binnenkort iets over gaat tegenkomen: in het Statenkwartier is de Samen Hier zomercampagne van start gegaan! Samen Hier is een innovatief sociaal initiatief dat nieuwkomers verbindt aan groepjes van vijf vrienden en kennissen in de steden Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Almere. Een algoritme zorgt ervoor dat de matches die gemaakt worden goed bij elkaar passen waardoor er nieuwe vriendschappen en sociale netwerken in de stad ontstaan die zorgen voor echte integratie.

De Haagse Hansje van der Zwaan, werkzaam bij een adviesorganisatie, was al een paar jaar op zoek naar een project waarin ze samen met vrienden iets voor een nieuwkomer kon betekenen: “Samen Hier verlaagt de drempel om contact te leggen – via dit project kunnen we iemand een beetje helpen wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving en ook persoonlijk contact opbouwen”.

Al snel resultaat!

Er hebben zich al veel Welkom Groepen aangemeld voor Samen Hier. Met inmiddels 14 complete Welkom Groepen en aanmeldingen van 60 vluchtelingen-nieuwkomers in de vier steden, kan er binnenkort begonnen worden met de eerste matchingronde. Voor de matching in het najaar zijn er nog plekken vrij. Daarom is de Samen Hier Zomercampagne van start gegaan.

Diverse manifestaties deze zomer

Het Samen Hier team is deze zomer te vinden op allerlei leuke plekken en events in diverse buurten in alle vier de steden.

  • Zo hebben we donderdag 8 augustus van 16:00 tot 18:00 een meet-up in café/restaurant Today in het Statenkwartier (Aert van der Goesstraat 42). Geïnteresseerden kunnen langskomen om met ons kennis te maken en meer te weten te komen over Samen Hier. Dit is het Facebook event: https://www.facebook.com/events/362660734407213/.

Op www.samenhier.nl/kalender en op de Samen Hier Facebook pagina @SamenHier kun je meer info vinden over waar en wanneer je ons nog meer kunt tegenkomen in Den Haag.

Vond je nou geen flyer in je bus, komen we niet bij jou in de buurt en wil je meer weten over meedoen aan Samen Hier? Neem dan contact met ons op via info@samenhier.nl of 070 – 763 14 99. Integreer je netwerk!

Meer over Samen Hier

Informeel contact vormt de basis van Samen Hier. Deelnemers spreken bij elkaar thuis af en beslissen samen hoe vaak ze elkaar zien en hoe ze het jaar willen invullen. Welkom Groepsleden kunnen hun eigen netwerk inzetten om met de nieuwkomer mee te denken over opleidingsmogelijkheden of het vinden van een baan, of gaan met elkaar op pad om de stad te verkennen.

Tariq Alhasan, medewerker van Samen Hier en zelf als Syrisch vluchteling naar Nederland gekomen, vertelt: “Gelijkwaardigheid en vertrouwen zijn hierin cruciaal. Mijn eigen Nederlandse vrienden beschouwden mij nooit als ‘minder’ of als vluchteling. Zij waren net zo geïnteresseerd in mijn cultuur als ik in die van hen, daardoor ontstond al snel vriendschap. Dat contact willen wij ook graag bereiken met Samen Hier.”

Welkom Groepen die meedoen aan Samen Hier zijn heel divers. Ze bestaan bijvoorbeeld uit mensen uit de creatieve sector, het bedrijfsleven, de zorg of de politiek, eigenlijk iedereen wiens netwerk, kennis en tijd van waarde is voor de nieuwkomer of het nieuwkomersgezin. Omdat deelnemers met een groepje van vijf meedoen kunnen ze taken verdelen en is Samen Hier goed te combineren met de vaak overvolle agenda’s van baan of gezin.

“We hebben het allemaal te druk met werk en gezin om in ons eentje een nieuwkomer wegwijs te maken,” vertelt Frans, strategisch adviseur voor wethouders in Leiden en omstreken, die meedoet aan een Welkom Groep in Haarlem, “maar met z’n vijven is dat goed te doen én erg leuk. En je breidt er ook je eigen netwerk mee uit.”

Door te ‘matchen’ met een groep Nederlanders krijgen nieuwkomers versneld toegang tot Nederlandse sociale netwerken. Uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zulke cross-culturele netwerken op verschillende manieren cruciaal zijn voor integratie: het vergroot de sociale cohesie tussen verschillende inwoners van een stad, en helpt nieuwkomers om de taal te leren, toegang te krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt en zich thuis te voelen.

Internationaal getest en bewezen

Samen Hier is gebaseerd op een beproefd Canadees model, en maakt gebruik van een methode die is ontwikkeld door de Universiteit van Toronto. Mensenrechtenorganisatie Justice and Peace heeft Samen Hier in 2019 opgezet in Haarlem, Almere, Den Haag en Rotterdam. Bij succes volgen meer steden.

Website: www.samenhier.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.