Wijn rond Turijn: het Piemonte-gebied

Op de eerste vrijdag van de maand komt de Wijnproefclub Statenkwartier bijeen. In september 2016 was het panel te gast in een enig appartement op de Prins Mauritslaan, waar om precies 20.00 uur plaats wordt genomen aan de door de gastvrouw smaakvol voorbereide tafel en de enige laatkomer met de verslaglegging wordt belast…

door Huibert Heukensfeldt Jansen

wijnwinnaars sept 2016Het thema, dat traditioneel door de gastvrouw/-heer wordt bepaald, heeft dit keer -voorspelbaar- te maken met de vakantieperiode. Geïnspireerd door een reis richting Verona en een terugreis via Turijn, de ‘bloemenrivièra’ en vele andere plekjes rond de ‘Route du Soleil’ zijn er genoeg indrukken om eens te mijmeren over de tijd, het fijne van een leven in de zon, het thuiskomen bij jezelf, spijs en drank en het live love laugh-gevoel. Vandaar het thema: ‘Wijn rond Turijn, het Piemonte-gebied’.

Wit

Negen flessen wijn (drie witte, vijf rode alsmede één dessertwijn) staan ‘blind’ klaar om aan ons kritische oordeel onderworpen te worden. En de stemming zit er al bij de eerste wijn goed in want –zo bleek later– we hebben direct de winnaar van de avond in de mond: een Pier 2015, Moroso, gemaakt van de Armeisdruif. Deze (zware) druif is exclusief kenmerkend voor de Piemonte. Onze smaakpapillen registreren een mooie afdronk, een als boterig omschreven viscositeit en associaties met dadels en abrikoos, in een overigens gecompliceerde, mooie wijn. ‘Doe mij maar een kratje’, merkte een van de panelleden op. Voor wie de daad bij het woord wil voegen: deze wijn is verkrijgbaar bij Prins Wijn voor € 11,95. Van dezelfde druif (Armeis) gemaakt proeven wij een in de Theresiastraat gekochte (witte) Roero, Terre de Barolo uit 2014. Deze wijn vinden wij wat vlakker dan de winnaar, maar de prijs (€ 9,-.) bevestigt zijn kwaliteit.

Rood

Na een kleine pauze om onze organoleptische sondes de tijd te geven om te resetten gaan we over op de vijf rode wijnen. De relatieve winnaar is een aantrekkelijke Rofosco dal Peduncolo Rosso, Villa Locatelli 2013 (Gall & Gall € 8,99). Heerlijke neus, droog, vol, enig tanine, moeilijk om het karakter ten volle te beschrijven: “Autistic wine, lost in cyberspace”. Aantrekkelijke tweede plaats is weggelegd voor de Lavignone, Barbera d’Asti 2014 (€ 11,25). Mooie ronde, prettige wijn met een niet specifieke dominantie. Voor de prijs mogen we er echter wel wat meer van verwachten. Van de overige rode wijnen die ingebracht worden zijn de Bertoli Barbera d’Asti (2012), Piemonte en de Fontanafredda Briccotondo Barbera  (2014) vermeldenswaard. Ruime scores, maar buiten de top twee.

Toetje

We sluiten de avond af met een heerlijke lichte dessertwijn. Brachetto d’Acqui ‘Valle delle Rose’ uit 2014 van Viticoltori dell’Acquese. Een mooie lichtrode, mousserende zoete wijn met slechts 5,5% alcohol (te koop bij Le Bouchon, € 13,-). Prima wijn, vleug van aardbei, wel enige discussie over de optimale consumptietemperatuur, eventuele bijpassende (dessert)gerechten en of je hier al dan niet ontzettend snel dronken van wordt… In goede stemming bedanken wij rond 22.30 uur de gastvrouw en gaat ieder zijns weegs. Op naar een volgende proeverij.

1 antwoord
  1. Sven zegt:

    De Brachetto ga ik zeker eens proeven. De winnaar (rood) komt echter niet uit Piemonte maar uit Friuli, 500km oostwaarts. Het mocht vast de pret niet drukken 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.