Wein, maar geen Gesang….

door Marc

De leden van de wijnclub Statenkwartier hadden deze avond van de gastheer de opdracht gekregen te zoeken naar “Wein”. Deze opdracht leverde ons 6 Oostenrijkse (4 witte, 2 rode) en 3 Duitse wijnen (2 witte, 1 rode) op, gekocht voor ongeveer € 10 bij de diverse wijnhandels in of op korte afstand van het Statenkwartier.

De winnaars van maart 2019

De winnaar van de witte wijnen was deze avond een ter plaatse ( d.w.z. een in Salzburg) gekochte Gelber Muskateller 2016 van Erich Hufnagl, die volgens het panel op een schaal van 0 tot 10 een zuinige 6,7 scoorde.

Deze wijn gemaakt van Gelber Muskateller druiven had een klein tinteltje, werd een aangename terraswijn (voor zomerse avonden) genoemd, anderen vonden de afdronk iets bitters hebben, dan wel naar grapefruit smaken.

Op Vivino scoorde slechts één beoordelaar deze wijn en wel (op een schaal van 0 tot 5) met 5 sterren, te weinig dus om hout te snijden. Helaas was deze wijn “hors concours”, want niet in of in de omgeving van het Statenkwartier gekocht.

De officiële winnaar was Loimer Lois, een Grüner Veltliner uit 2017. Hij scoorde iets lager, nl. 6,5. Ook deze wijn had een tinteltje, was wat mollig/vettig, had meer geur (leek wat op grapefruit) dan de andere witte wijnen, (die alle nogal vlak om niet te zeggen naar water roken). Hij had een bittertje in de afdronk. Leek ons geschikt als aperitief wijn, maar ook bij gevogelte, vis en varkensvlees. Gekocht voor ongeveer € 14 bij het Haags Wijnhuis Pavie aan de Reinkenstraat 13 in Den Haag. Op Vivino scoorden de 262 beoordelaars deze wijn met gemiddeld 3,7 sterren.

De andere witte wijnen scoorden bij het Statenkwartier panel alle lager, hadden weinig geur en soms een zure nasmaak, of om het gunstiger te benoemen smaakten naar Granny Smith appeltjes (maar je kunt ook verzuurde grootmoeders hebben).

Ook de rode wijnen vielen ons niet mee. Zij hadden weliswaar wat meer smaak dan de witte, sommige hadden iets rokerigs. Alle waren toch ook wat bitter in de afdronk.

De rode winnaar was een Kellermeister Zweigelt Reserve uit 2015 van winzer Krems, gemaakt van Zweigelt druiven en twee jaar op eiken gerijpt. Daardoor was hij rond, pittig van smaak, met rijpe tannines, maar ook een iets bittere afdronk. Past bij wild en rundvlees. Hij scoorde bij het Statenkwartier panel 6,3. De 24 beoordelaars van Vivino gaven deze wijn alles bijeen 3,1 sterren. Deze wijn was gekocht bij Gall en Gall aan de Frederik Hendriklaan voor € 13,99.

Al bij al heeft het thema “Wein” (met wijnen uit Duitstalige wijngebieden) en de andere hierboven beschreven eisen gemaakt, dat de kwaliteiten van de aangeboden wijnen het panel niet in vervoering en het aanheffen van een luid “Gesang” gebracht hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.