We gingen naar Amerika en namen mee… Chardonnay en Zinfandel

Onze gastvrouw schotelde ons een zonnig thema voor, zo aan het begin van het zomerse seizoen. Breng een fles Amerikaanse wijn mee, bij voorkeur uit Californië, van ca. €10 winkelwaarde. Oef oef, dat was wel even zweten…

Alle wijnwinkels in de buurt bezocht

Na wat speurwerk lukte het toch elke deelnemer om aan exemplaren te komen. De flessen kwamen van Bosman, Le Bouchon, Gall & Gall, Prins Wijn, Le Conaisseur, Marius en de Aldi. En aangezien wijnen uit Amerika relatief duur zijn, overstegen de aanschafprijzen de richtprijs van € 10 makkelijk, met een enkele uitschieter naar beneden.

Chardonnay

Heb je het over Californië en witte wijn, dan heb je het toch vooral over Chardonnay. Vijf flessen wit hebben we geproefd en –inderdaad- allemaal Chardonnay. Op eikenhouten vaten gerijpt of juist niet, met veel of weinig parfum, mollig of wat mineralig, de vettige maak overheerst bij de Chardonnay uit deze regio. Winnaar bij wit werd uiteindelijk de De Loach Chardonnay Heritage Reserve uit 2015 (Gall & Gall, € 11), met daar vlak achter de Chardonnay Vintner’s Reserve van Kendall-Jackson uit 2014 (Le Conaisseur, € 12, normaal € 18).

Zinfandel

Bij de rode wijnen lukte het iets aan verscheidendheid aan druiven op tafel te krijgen. Twee Cabernets, al dan niet in combinatie met een andere druif en drie Zinfandels sierden de tafel, van vijf verschillende winkels. Uiteindelijk ging de Ironstone Old Vine Zinfandel 2014 (Gall & Gall, € 11) er met de hoofdprijs van door. De zachte heerlijke kersensmaak, met een licht zoetje wist ons allen te betoveren. Gelukkig blijken we als wijnclubje behoorlijk consistent, want deze wijn is er al eens eerder bij rood met de hoofdprijs van door gegaan! Helaas zijn de pinot noirs uit deze regio niet binnen de prijsklasse, daar hadden we er graag enkele van geproefd.

wijnproefclub Statenkwartier

Zomerstop

Al met al was het een zeer geslaagde avond, mede omdat onze gastvrouw er bijpassende hapjes bij had gemaakt: een blauwe kaasdip, een ketchupsaus en warme kaas uit de oven, en voor de liefhebber, wat chips. Na deze genoeglijke gelegenheid gaan we in de zomerstop weer op zoek naar nieuwe inspiratie. Na de zomer melden we ons weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.