Verslag Wijkvergadering van 28 november 2018

Voor wie nog eens wil nalezen wat er allemaal besproken is op onze wijkvergadering van 28 november en zelf niet aanwezig kon zijn:

Voorzitter Marjolein de Jong opent de vergadering.

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Er is een knusse opkomst, we gaan aan de slag.

Marjolein vertelt dat het bestuurslid communicatie de portefeuille heeft teruggegeven, daarom volgt verderop in de vergadering een nieuwe voordracht.

 

Geld verdienen met auto delen

We starten met het hoofdonderwerp van de vergadering, namelijk autodelen.

Karina Tiekstra van My Wheels en Diede Labots van de gemeente Den Haag lichten het onderwerp toe. (elders op de site van statenkwartier.net de betreffende informatie).

 

Diede vertelt dat de gemeenten voor drie wijken een aanbesteding heeft gedaan om autodelen te faciliteren voor de bewoners. In onze wijk is die aanbesteding gewonnen door My Wheels. De andere twee wijken zijn Zeeheldenkwartier en Laak, die worden door andere partijen gefaciliteerd.

De gemeente ziet dat de openbare ruimte voor veel zaken nodig is, waaronder auto’s. Autodelen kan een bijdrage leveren aan minder ruimte nodig hebben voor auto’s. Daarnaast wil de gemeente de auto bereikbaar houden voor alle doelgroepen, waaronder jongeren, mensen met een kleinere beurs etc.

 

Karina vertelt dat My Wheels 25 jr geleden is opgericht. My Wheels heeft eigen auto’s maar ook stelt ook particulieren in staat om auto’ s willen delen. My Wheels is een zogenaamde social enterprise, met een maatschappelijk doel. Ze vertelt dat een auto gemiddeld 23u per dag stil staat. Dat is zonde, we kunnen er slimmer mee omgaan. Voor My Weels zijn de jongeren tot 35 jaar een grote doelgroep.

Een auto in de zgn C-klasse kost je inclusief afschrijving zo’n 400-700€ per maand. Er is veel verstedelijking, er komen nog meer woningen bij, de parkeerdruk in steden wordt steeds hoger. De praktijk wijst uit dat 1 deelauto 13 privéauto’s vervangt. Autodelers maken minder autokilometers en gaat meer met de fiets en ov.

 

Eén jaar gratis abonnement op autodelen

Bij My Wheels kun je je auto verhuren ‘aan de buren’ zonder dat er fysieke sleuteloverdracht aan te pas komt, een kastje wordt gratis ingebouwd (en ook gratis uitgebouwd). Je auto is bij het delen ook all risk verzekerd. Kijk op http://Mywheels.nl als algemene website en op Open.mywheels.nl voor meer info over het kastje, nu één jaar gratis deelname. De organisatie doet een check op je rijbewijs, blacklist of andere delicten en de auto moet aan bepaalde vereisten voldoen.

Huren bij My Wheels kost €2,50/uur en per kilometers € 0,13, daarnaast moet de brandstof worden vergoed.

Ze hebben nog geen eigen elektrische deelauto’s, maar die worden wel door deelnemers verhuurd.

De app/inlogcode heeft een unieke code, de auto heeft gps, als de auto gestolen wordt, kan de organisatie het starten van de auto op afstand blokkeren. Er komen vooralsnog geen eigen auto’s van My Wheels in onze wijk te staan.

 

Als suggestie wordt meegegeven om deze informatie ook in het Engels aan te bieden, aangezien hier veel expats wonen.

 

Bestuurlijke zaken: jaarplan 2019, nieuw bestuurslid en kascommissie

In 2019 worden diverse onderwerpen opgepakt.

Voor duurzaamheid staat het project Statenwarmte centraal. Wat is mogelijk en hoe kijken de bewoners aan tegen oplossingen voor het uitfaseren van aardgas in onze wijk. In april 2019 komen de resultaten.

Op het terrein van groen zijn er steeds acties om stukjes groen behouden of te verbeteren.

Met vetrekking tot welzijn lopen er veel zaken: het buurtpreventieteam (bpt) met de buurt WhatsApp, de activiteiten van ‘rijk in je wijk’, wijkagenten regelen mediation, bij burenruzies en er komen actie voor en met jongeren. Daarnaast het Walking Dinner (23 maart 2019)

Voor Kunst&cultuur staan in ieder geval op het programma de kunstroute (april 2019), kunst bij 50jr World Forum (16 maart 2019) en andere initiatieven.

Op het vlak van ruimtelijke ordening en verkeer staan vier ondewerpen centraal in 2019:

  1. Bouwinitiatieven ondersteunen. De bewoner is direct belanghebbende, maar het wijkoverleg helpt mee.
  2. Evaluatie betaald parkeren gepland 1ekwartaal 2019.
  3. Herinrichting van de winkelstraten
  4. Verkeersveiligheid Eisenhowerlaan.

Voor het bewaken van de bouwkundige kwaliteit van onze wijk met beschermd stadsgezicht is een deskundigheidsgroepje ingericht.

De vergadering gaat akkoord met jaarplan 2019

En vervolgens is men ook akkoord met de benoeming van Dennis van Iersel als portefeuillehouder communicatie en met de leden Pot en Van Lingen van de kascommissie voor de control op de komende jaarrekening 2018.

 

Bestuursvacatures secretaris en Duurzaamheid & Groen

Er worden twee vacatures in wijkoverleg aangekondigd: de portefeuille Duurzaamheid en groen en de portefeuille secretaris. Deze moeten beiden in het voorjaar worden vervangen. Geïnteresseerden kijken hier naar de vacatureteksten en melden zich bij de voorzitter, d66mddejong@gmail.com

Nadat er geen vragen zijn voor de rondvraag, sluit de voorzitter de vergadering en wordt bij de statafels nog doorgesproken over het jaarplan 2019.

 

Annelies van Ewijk

Secretaris Wijkoverleg Statenkwartier.

November 2018.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.