Spanje Olé: heerlijke winterwijnen

Deze keer was de wijnclub te gast bij Monique, in het gloednieuwe appartement aan de Scheveningseweg, waar zo’n twee jaar tot gereedkoming op was gewacht. We hebben al die jaren meegeleefd, nu was het zo ver. We kregen een korte rondleiding en de oehs en ahs waren niet van de lucht. Prachtig uitzicht, groot terras en behaaglijk warm binnen.

Enfin, we kwamen voor de wijn, dus aan de slag!

Met de vorige Spaanse proeverij nog in gedachten, waarbij het zeer moeilijk was überhaupt een fles te binden binnen het voorgestelde zoekgebied, had de gastvrouw deze keer als thema ‘ Spaans wit’ en ‘rood uit Ribera del Duero’ gekozen.

Wit

Vijf witte Spaanse wijnen hebben we aan de tand gevoeld. Als eerste een goede Txakolina Blanco uit het Baskenland, een prettige Albariño uit Rías Baixas, een wat fletse Godello uit Galicië, een tegenvallende witte van Altolandon uit Manchuela.

Als winnaar, met kop en schouders boven de rest, dronken we de romige en toch frisse Godello 2017 van Gaba do Xil uit Galicië met heerlijke afdronk. Te koop voor €11,95 bij Le Bouchon.

Rood

Vervolgens werden eveneens vijf rode wijnen uit Ribera del Duero geproefd. Allemaal hoge scores, wat zijn we toch fan van deze wijn. Zelfs in deze relatief lage prijsklasse van 10-12 euro scoorden de wijnen goed. Allemaal dikke zevens. De winnaar met een ruime acht werd de Viña Mayor crianza 2014 van Gall en Gall voor slechts €7,75 (normaal € 15). Wat houtrijping, een heerlijke cassis/zwartebessen smaak. Een echte aanrader. Grappig was dat van de andere vier rode wijnen er eenzelfde was, maar dan uit 2015. Aangezien we blind proeven, hadden we dat niet meteen door, dus toen het sokje van de fles ging, barstte iedereen in lachen uit. Dezelfde wijn, maar een jaar jonger. Deze kreeg een half punt minder en 7,7. De club heeft de hele avond nog deze twee wijnen naast elkaar gedronken en bleef bij de conclusie dat de 2014 iets smaakvoller was. Laat dat jaar nu net uitverkocht zijn. Maar, zo verzekerde de winkel me, als je de 2015 nog iets laat liggen wordt hij net zo smaakvol.

Salud!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.