Vrijdag 17-11, Nationale Heldendag Madurodam

Tijdens de viering van de Nationale Heldendag in Madurodam op 17 november ontvangen maar liefst acht helden een onderscheiding, waaronder de Koninklijke Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Zij worden gedecoreerd omdat zij – vaak met het gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered. Ook zullen drie kinderhelden een onderscheiding ontvangen. Madurodam organiseert deze dag bovendien de Nationale Kinderheldendag.

17 Kinderhelden worden vereeuwigd

Tijdens deze viering zullen de namen van deze drie kinderhelden, samen met de namen van veertien andere heldhaftige kinderen, vereeuwigd worden in het bronzen beeld van George Maduro, naamgever van Madurodam en oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De onderscheidingen worden uitgereikt vanuit de Kanselarij der Nederlandse Orden, de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en het Carnegie Heldenfonds. Divano Dorder (18 jaar en woonachtig in Spijkenisse) ontvangt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. Dit is een hoge, Koninklijke dapperheidsonderscheiding, die hij ontvangt voor zijn doortastende optreden toen twee mannen op de vlucht amok maakten in een Rotterdamse metro.

Onderscheidingen voor kinderhelden

Arend van der Molen en zijn kleindochter Rianne van der Molen (14 jaar), een van de drie kinderhelden, uit Zuidhorn worden onderscheiden vanuit de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor het redden van een hoogbejaarde vrouw die met haar scootmobiel te water geraakt is. Puck Mulder, Steven Janssen en Reinier Schurer ontvangen een onderscheiding vanuit het Carnegie Heldenfonds voor een redding toen een vrouw met haar auto in de Noordzee terechtgekomen was. De twee kinderhelden én broers Leander (10 jaar) en Silvian (8 jaar) Zegwaard uit Schiedam ontvangen een onderscheiding voor het redden van een baby die zittend in een buggy in het water terecht gekomen was.

Kinderen treden in de voetsporen van George Maduro

In het bijzijn van honderden kinderen zullen tijdens de viering van de Nationale Kinderheldendag de namen van zeventien kinderhelden in het beeld van George Maduro geslagen worden. Dagelijks inspireert Madurodam kinderen om in de voetsporen van George Maduro te treden, door bij hen empathie, onbaatzuchtigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het afgelopen jaar hebben verschillende kinderen laten zien al over deze karaktereigenschappen te beschikken. Zij zijn stuk voor stuk helden te noemen, omdat zij uitzonderlijke moed hebben getoond in de vorm van een echte heldendaad, of juist een sociaal-maatschappelijke daad.

Programma Nationale (Kinder)Heldendag

Datum: vrijdag 17 november 2017

Locatie: Madurodam

Tijdstip: 13:00 – 13:45 uur viering Nationale Kinderheldendag 15:00 – 16:30 uur viering Nationale Heldendag

Met o.m. inspirerende sprekers zoals de Ridder der Militaire Willems-Orde Majoor Marco Kroon en theologe en televisiepresentatrice Jacobine Geel. De presentatie is in handen van Art Rooijakkers (Nationale Heldendag) en De Kindercorrespondent (Nationale Kinderheldendag). Zangeres Maan, winnares van The Voice of Holland 2016, zal eveneens optreden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.