Toren van Oud: nieuwe functie weer een stap dichterbij

Op 20 juni jl. heeft het College ingestemd met het Projectdocument Toren van Oud. Een naar het zich laat aanzien beslissende stap in het streven de Toren van Oud in oude glorie te herstellen. “Short stay appartementen” is de magische term die oud en nieuw moet gaan verbinden.

Het had heel wat voeten in de aarde. Maar nu ook de belangen van de omliggende internationale instellingen en het World Forum geen belemmering lijken te zijn voor de herontwikkeling, kan het groene licht gegeven worden.

De omgevingsvergunning was al op 18 november 2016 verleend. Nu is ook zeker geworden dat de ontwikkelaar Euraco B.V. de niet meer in gebruik zijnde plint van de Toren, de schoorsteenschacht en grond in bezit van de gemeente wil betrekken bij de herontwikkeling van de Toren.

Architectuur nagenoeg onaangetast

Met de herontwikkeling van de Toren worden 38 shortstay appartementen (afhankelijk van de wensen van de exploitant kunnen dit door samenvoeging 26 appartementen worden), 636 m2 bvo voor horeca, 2 vergaderzalen, lobby receptie, ontvangst en 12 parkeerplaatsen in parkeergarage gerealiseerd.

Aan de zijde van de Catsheuvel wordt een deel van openbare ruimte betrokken in de herontwikkeling voor het creëren van een patio om daglicht in de plint toe laten die verder wordt ingepakt in het duinlandschap. Ten opzichte van de huidige Toren wordt de Toren 1 verdieping hoger en aan alle zijden 1 meter breder. Hoewel de buitengevel volledig nieuw wordt, blijft de architectuur van de Toren nagenoeg onveranderd.

Shortstay appartementen voorzien in een behoefte in de Internationale Zone. Bij de internationale instellingen in de omgeving werken veel expats die voor korte tijd op projectbasis werkzaam zijn in Den Haag. Volledig ingerichte shortstay appartementen (verblijf tot maximaal zes maanden) vormen een veel gevraagde verblijfsvorm in het marksegment tussen een hotelkamer en de reguliere verhuur van appartementen.

Planning: oplevering begin 2019

De indicatieve planning is mede afhankelijk van definitieve contractvorming met ontwikkelaar en de snelheid waarmee de ontwikkelaar kan starten. De inschatting op zit moment is:

 • Uitgifte: eind juli 2017
 • Start: gedeeltelijke sloop vanaf najaar 2017
 • Oplevering: begin 2019
 • Start aanleg openbare ruimte: 2019.
3 antwoorden
 1. Eindredacteur zegt:

  Dat is nog niet volledig uitgewerkt zo begrijp ik. In het projectdocument van de gemeente heet het:
  “In het World Forumgebied wordt de buitenruimte vernieuwd. Dit is een afzonderlijk project.
  De herinrichting heeft als doel het gebied een uitstraling te geven die past bij de Internationale Zone.
  Er wordt een wandelpromenade aangelegd met natuursteen en duinbeplanting die loopt vanaf het Churchillplein, langs het congresgebouw, over de plint van de Toren, Catsheuvel tot aan het Omniversum. Een aantal delen is reeds uitgevoerd. Eind dit jaar is de planning te starten met Fase 4A tussen het Marriott en het gemeentemuseum. Na herontwikkeling van de Toren van Oud kan ook Fase 4B, bestaande uit de Catsheuvel en rond de Toren starten.
  In nauwe afstemming tussen de ontwikkelaar en de landschapsarchitect wordt in Fase 4B de onderbouw van de Toren zo onzichtbaar mogelijk weggewerkt in een glooiend duinlandschap.
  Het landschap wordt over de onderbouw van de Toren heen gelegd. Hiervoor zijn nadere eisen gesteld voor de belastbaarheid van het dak, waaraan de ontwikkelaar moet voldoen.”

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.