Terugblik wijkvergadering 21 april: Veel applaus!

Op 21 april 2015 vond weer een boeiende wijkvergadering plaats. Ditmaal in het net geopende, prachtige nieuwe Couvéehuis op de hoek Frankenslag/Prins Mauritslaan.

Terugblik 2014STK-Logo100jr

Het breed toegestroomde publiek keurde als eerste agenda-activiteit de herbenoeming goed van bestuurslid Marion Petit (portefeuille Communicatie). Vervolgens nam voorzitter Koen Baart de aanwezigen mee in het overzicht van de in 2014 ontplooide activiteiten en behaalde resultaten.

De aanwezigen toonden zich blij met de informatie over hoe om te gaan met het almaar oprukkende aantal meeuwen, waren enthousiast over de duurzaamheidsinitiatieven (o.a. zonnepanelen) en hadden vragen over een aantal verkeerskundige situaties in de wijk.

Ook was men ingenomen met de activiteiten die het wijkbestuur heeft opgezet om de sociale cohesie in de wijk te vergroten, zoals het Walking Dinner en de aangeboden borrel in het kader van de NSS-top in maart 2014. Eveneens was er bijzondere waardering voor de zeer moderne en actieve manier van communiceren, waarbij alle oude en nieuwe communicatiemiddelen worden ingezet. De financiele situatie van het wijkoverleg is stabiel en de décharge werd, mede op basis van de verklaring van de kascommissie, soepel verleend.

 

Het nieuwe Couvéehuis

Voorzitter Koen Baart bedankt locatiemanager Marja Verhoeve voor haar presentatie.

Voorzitter Koen Baart bedankt locatiemanager Marja Verhoeve voor haar presentatie.

Vervolgens nam locatiemanager Marja Verhoeve ons mee in de wereld van het Couvéehuis  onderdeel van Welzijn Scheveningen. Ze vertelde over het brede cursusaanbod voor de wijkbewoners: allerhande talen, yoga en aanverwante activiteiten en diverse creatieve activiteiten.

Maar het meest bijzonder was toch de wel de ‘tekenles in het Russisch’! Marja legde uit dat veel expats binnenkomen lopen met de vraag of er vrijwilligerswerk voor hen te doen is. Zodoende ontstaan een flink aantal talencursussen door ‘native speakers’ en integreert deze doelgroep makkelijker in onze wijk.

De lounge op de begane grond op het nieuwe pand aan de Frankenslag 139 (hoek Prins Mauritslaan) is open toegankelijk voor iedereen, daar kunnen we onder het genot van een kopje koffie prettig vertoeven. Ook kunnen we als particulier, VVE of activiteitengroep een ruimte huren voor eigen gebruik.

De bibliotheek is helaas gesneuveld, er was te weinig vraag naar uitleenboeken. Maar wellicht kan dit in een andere vorm nog een tweede leven krijgen. Vrijwilligers kunnen zich nog altijd bij Marja melden, er zijn veel verschillende taken te doen.

De tweede verdieping in het pand (goed bereikbaar met de lift) is niet voor de eigen activiteiten, dit is het domein van het Ouderenwerk.

De nieuwe vestiging wordt in september officieel geopend, onder andere met een tentoonstelling met oude foto’s over onze wijk in het kader van 100 jaar Statenkwartier. Wij konden op deze avond al zien dat het prachtige pand een aanwinst voor onze wijk is, met grote en kleine zalen, een goed goutillieerde keuken en eigentijdse aankleding. Onder applaus bedankte de voorzitter Marja voor haar informatieve en spontane praatje.

Ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkelingen

Plan voor drempels op de Van Boetzelaerlaan.

Plan voor drempels op de Van Boetzelaerlaan.

Vervolgens vertelde bestuurslid Martin Fikke over actuele ontwikkelingen in onze wijk op verkeerkundig en ruimtelijk gebied. Achtereenvolgens passeerden de revue de herinrichting van de kruising Willem de Zwijgerlaan/Fred (zie ons eerdere bericht hierover) en de verbetering van een aantal kruispunten langs de President Kennedylaan als onderdeel van de Noordwestelijke Hoofdroute.

Verder vertelde hij over de plaatsing van hulpdienst-vriendelijke drempels op de Van Boetzelaerlaan en de proef met fietstrommels in het Geuzenkwartier. De uitvoering van genoemde activiteiten zal naar verwachting eind 2015 of (ver) in 2016 plaatsvinden.

Daarnaast studeert de gemeente op de verkeerssituatie bij de Duinweg/Scheveningseweg/Badhuisstraat. Het zal nog wel enige tijd vergen voordat hiervoor een passende, op de omgeving aansluitende oplossing is bedacht.

Ten slotte het bericht dat heel recent het ontwerpbestemmingsplan voor het Statenkwartier tot 21 mei voor inspraak is vrijgegeven.

100 jaar Statenkwartier

Als laatste agendapunt nam bestuurslid Astrid van Vliet de aanwezigen mee in de reeds afgewerkte en aanstaande activiteiten in het kader van 100 jaar Statenkwartier. De openingsborrel in het Gemeentemuseum, de lezingen over de straatnaamgevers in de wijk, het Walking Dinner en de Kunstroute waren alle een groot succes.

Het wandelboekje Struinen door het Statenkwartier is met veel glans gepresenteerd en met waardering ontvangen. De verkoopcijfers zijn boven alle verwachting. Inmiddels is het boekje te koop bij de Printstudio (Willem de Zwijgerlaan 26c, ma-vrij 9-17 uur) en in het Museon.

De komende periode staat nog veel moois voor de deur:

tramOp Koningsdag 27 april verzorgt het wijkoverleg de Kids DJ, ritten met historische trams (tram 10!) en een tekenwedstrijd voor kinderen (zie het bericht hierover). Op 21 juni vindt de Midzomeravondpicknick plaats op het Frederik Hendrikplein.

Als laatste activiteit voor de zomer vindt een spetterend openluchtfeest Ramblas plaats op zaterdagmiddag/avond 4 juli. Dit gebeurt in samenwerking met het Willem de Zwijgerfestival. Muziek, dans, kindervermaak, straatartiesten en kraampjes met culinaire genoegens door onze eigen Statenkwartier winkeliers en restaurateurs staan tot uw beschikking.

Applaus

Na een korte rondvraag sloot voorzitter Koen Baart de vergadering en werd overgaan tot de borrel. Maar niet voordat één van de aanwezigen spontaan opstond en vond dat dit bestuur een dik applaus verdient voor de vele interessante acitviteiten die het ontplooit. Dit kreeg luide bijval. Aldus was het nog lang gezellig in het nieuwe Couvéehuis.

26 april 2015,
Annelies van Ewijk
secretaris wijkoverleg Statenkwartier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.