Stalen luifeluitbouwen fors obstakel voor herinrichting Fred en Aert van der Goes

Door Lisette Heuschen

Iedereen kent ze wel: die stalen uitbouwen bij een behoorlijk aantal winkels op de Fred en de Aert van der Goesstraat. Ze waren welkom in de jaren ’60/’70 (de gemeente gaf er zelfs subsidie voor), maar zijn nu voor nagenoeg iedereen een doorn in het oog.

Subsidieregeling gemeente voor sanering niet benut

20161105_153412Op initiatief van de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) Frederik Hendriklaan kwam de: ‘Subsidie herstel winkelplint’ tot stand. De regeling gold van 2013 tot 2014. In totaal was maar liefst 75.000 euro beschikbaar: de BIZ stelde zelf 15.000 euro beschikbaar, de gemeente Den Haag nog eens 60.000 euro.

Niemand (ja, u leest het goed) heeft de subsidie voor het verwijderen van de stalen luifels op de Frederik Hendriklaan en de Aert van der Goesstraat gebruikt, aldus de gemeente Den Haag. “Teleurstellend” aldus een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Klein maar: ” in het kader van de voorgenomen herinrichting van de Frederik Hendriklaan wordt de subsidieregeling wellicht opnieuw opgestart. Dit zal in 2017 nader bekeken worden”.

De subsidieregeling uit 2013 beschrijft het winkelgebied als: ‘een winkelstraat waar de openbare ruimte qua inrichting en onderhoud achterblijft bij de gemeentelijke normen. De stalen luifelconstructies van 27 panden in de Frederik Hendriklaan en de Aert van der Goesstraat bepalen voor een belangrijk deel de uitstraling van deze openbare ruimte. De staat waarin de luifels verkeren doet ernstig afbreuk aan de uitstraling van dit winkelgebied’.

Positief is dat, zonder subsidie, sommige pandeigenaren toch luifels hebben verwijderd. Van de beschreven 27 in 2013, zijn er op dit moment nog ruim 15 over.

De stalen luifels dateren uit de jaren zestig/zeventig en hoorden bij het: ‘moderne overkapte winkelen’. Die gedachte is nog terug te vinden op de Aert van der Goesstraat waar een aaneengesloten rij nog intact is. Daar ook lijken ze goed onderhouden. Bij sommige luifels op de Frederik Hendriklaan is zichtbaar dat de tijd zijn werk heeft gedaan. Daarnaast staan de stalen palen op veel plaatsen halverwege de stoep en wordt de ruimte tussen paal en stoeprand vaak gebruikt als fietsparkeerplaats.

Herinrichting Fred en Aert van der Goes uitgelezen kans om winkelgebied weer “up to date” te maken

De mening over winkelstraten is in 50 jaar veranderd. Ooit lag de nadruk op comfort en gemak. Overdekte winkelstraten pasten bij dat tijdsbeeld. Consumenten gebruiken nu, steeds vaker, online winkelen voor dat gemak. De gedachte achter de, bijna zestig jaar oude, stalen luifels is daarmee veranderd.

Volgens onderzoek verwacht de huidige koper meer een ‘ervaring’ dan enkel nuttigheid in zijn winkelgebied. Om de concurrentie met het online winkelen aan te gaan moet volgens deskundigen nu ingezet worden op: sfeer, beleving en karakteristieke uitstraling. Authentieke gevels en het herstel daarvan zijn in lijn met de huidige opvatting.

Wijkoverleg heeft gemeente met nadruk gevraagd actief te handelen in het weer op niveau brengen van het straatbeeld

Een vertegenwoordiging uit het Wijkoverleg Statenkwartier neemt deel aan het overleg met de gemeente over de herinrichting van het winkelgebied. In dit overleg is direct aangegeven dat er sprake moet zijn van een herinrichting van gevel tot gevel. Daarin past ook een actieve rol van de gemeente om de problematiek (want zo durven we het inmiddels wel te noemen) van de hiervoor beschreven luifels aan te pakken. Het moet daarbij voor de winkeliers zowel financieel als commercieel aantrekkelijk worden gemaakt om mee te werken aan een samenhangend winkelgebied: diversiteit in aanbod, eenheid in uitstraling.

1 antwoord
  1. Bert zegt:

    Het luifelplan uit de jaren 70 is de start geweest van het wijkoverleg Statenkwartier!
    De toenmalige bewoners, waaronder ik, wilden inspraak in het plan van de winkeliersvereniging. Ze vormden een groep die in huiskamers bijeen kwamen. Later kwam er de wijkwinkel op de hoek van de van Slingerlandstraat. Het pand van de Sierkan werd later door het wijkoverleg gered en de wijkwinkel betrok daar de parterre.
    Het zou leuk zijn als de geschiedenis van het wijkoverleg verder beschreven wordt want er valt nog veel meer te vertellen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.