‘Sparkle up the New Year’

Goede herinneringen aan de ‘bubbels’ van Oudjaar kort daarvoor en inspiratie voor het nieuwe jaar, waren aanleiding om te kiezen voor het thema ‘Sparkle up the New Year’. Tijdens de eerste wijnproef avond in 2018 proefden we zeven mousserende wijnen, waarvan één rode.

We proefden eerst de witte wijnen, daarna de rosé wijnen en tot slot de enige rode.

De witte wijnen waren de Anne Marie, Comtesse Cava, Brut Reserva (Henry II, Westduinweg 193), de Cava Pere Ventura Gran Reserva (Gall & Gall), de Crémant de Bourgogne (Wijnvoordeel). Daarna dronken we de Langlois-Château Crémant de Loire L’Extra en de Crémant de Loire Brut Rosé (allebei Gall & Gall). De volgende twee wijnen, hoewel zeker niet onplezierig om te proeven, vielen wat uit de toon. De (zesde) wijn uit Zuid Afrika J.C. le Roux Selection Uivante La Fleurette 2016 omdat hij nogal zoet was. Deze wijn is vast lekker bij een oliebol. De zevende wijn, omdat er wel erg weinig bubbels in zaten en deze rood van kleur was. Dit was een Lambrusco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro uit Italië.

De ‘competitie’ ging dan ook vooral over vijf witte – en rosé wijnen. Als beste wijn kwam de vijfde wijn uit de bus: de Crémant de Loire Brut Rosé van het gerenommeerde wijnhuis uit Saumur Langlois-Château te koop bij Gall & Gall. Deze wijn kreeg van ons een 7,6 en een 3.8 volgens Vivino. Deze wijn had kwalificaties zoals aroma’s van bosaardbeien en bessen en een langdurige frisdroge afdronk. Ideaal als aperitief en ook heerlijk in combinatie met voorgerechten, wit vlees, vis en patisserie. De prijs is normaal €14,95, maar de wijn was even in de aanbieding.

Opvallend was dat andere Crémant de Loire ons zoveel minder kon bekoren. De Vivino beoordeling was even goed (ook 3,8) maar deze wijn kreeg van de zeven aanwezigen slechts gemiddeld een 6. Dat was omdat de wijn wat vlak was.

De tweede goede wijn was de Cava Pere Ventura Gran Reserva. Deze wijn kreeg van ons 7,3 punten. Deze wijn werd als bijna romig ervaren. Het betreft een blend van onder meer Parellada en Chardonnay en heeft extra lang gerijpt en dat konden we proeven.

Ook de andere Cava werd positief beoordeeld evenals de Crémant de Bourgondië. Allebei hadden ze echter een wat bittere nasmaak en dat maakte deze twee wijnen toch minder aantrekkelijk dan de twee winnaars.

Het werd een gezellige avond met heerlijke hapjes, waaronder veel bijzondere kazen, mooi verzorgd door de gastvrouw. Het zal u niet verbazen dat er veel op het nieuwe jaar werd getoast.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.