Rondje Kunst 2018

Rondje Kunst is een initiatief van enkele kunstenaars uit het Statenkwartier. Zij vragen kunstenaars uit heel Nederland om bij hen te exposeren. Het weekend van 23 en 24 juni a.s. kun je deze exposities bekijken. Loop het rondje even mee. 

Expositie Frankenstraat 5

Je vindt wat, je krijgt wat toegestopt, je struint wat af. Het atelier van Natascha Morsink ligt vol met voorwerpen, gevonden, gejut, opgeduikeld, op de kop getikt, gekregen. Maar ze hebben iets met elkaar, ze vinden elkaar, ze zoeken elkaar op, het zijn soulmates, ze worden net zo lang geschikt en herschikt tot de objecten ontstaan die in deze expositie te zien zijn.

Corine Barendregt houdt van  simpele vormen die een zekere ruwheid van zichzelf hebben. Een stuk brood of een deksel van een put, ze liggen aan de basis van haar objecten van keramiek. Kleurige objecten.

En Design is erbij! De JA-stoel die je past als een jas van ontwerper Stijn Claassen met elk zijn eigen unieke nummer, is uit te proberen op nummer 5. Opgebouwd uit lagen die eindeloos geschuurd zijn tot de perfecte fit.

Expositie Frederik Hendriklaan 30

Lucius Pax werkt als een schilder en performer in de hele wereld. Lucius Pax is een fictief personage die op de vreemdste plaatsen opduikt. Verbeeld in grote en kleine schilderwerken op papier.  Lucius Pax gaat over de impact van fictie op de perceptie van de realiteit, maar levert ook vooral veel kijkplezier op nummer 30.

Samen met Annemarie Vismans, kun je haar zoektocht in klei volgen. Een zoektocht naar de vorm, naar de kleur, naar het gevoel, het reliëf en naar textuur. Het resultaat is prachtig en aanraakbaar.

Ook de improvisaties in ijzer, koper en -draad van Petra Knötschke zijn te zien op nummer 30.  Wat is het voor iets, wat doet het?  Het zijn objecten. In het werk van Petra zie je het geploeter, gewrik en gepruts van de mens terug. Het blijven proberen en eeuwig op zoek zijn naar een oplossing.

Expositie Prins Mauritslaan 79

‘Ik houd van zitten op een bankje en ik word blij van dingen maken.

Nutteloze dingen. Beelden.

Ik probeer leven te brengen in een staafje ijzer.’

Dit zijn de eerste regels die je leest  als je de website van Chris de Vis bezoekt. Hij vertelt je meer als je tijdens Rondje Kunst naast hem plaats neemt op het bankje op nummer 79 en met hem mee mijmert.

En zijn de parels er ook weer? Jazeker, Nicolette Bénard heeft weer een nieuwe serie. De fragiele schoonheid in de juwelen staat voor het leven in het nu. Een leven van imperfectie en onvolmaaktheid. ‘Het gaat over dingen weglaten, niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid’.
Nicolette zoekt a-symmetrische patronen en werkt graag met verschillende structuren en vormen.

En nog meer schoonheid op nummer 79, ofwel er worden vraagtekens gezet bij schoonheid door Project B. ’Ideale schoonheid of vals idealisme ?!!” Ze hebben beide last van hoe ze denken dat de ander naar hen kijkt.

Expositie Helmstraat 2d

Alet Kortenoeven is een conceptueel kunstenaar. Moeilijk? Nee eerder intrigerend. Ze zoekt het spanningsveld tussen schijn en werkelijkheid. Wat blijft er verborgen? Wat zie je wel? In huizen, kamers en kelders vindt zij haar beelden die zich vertalen in collages, kleine objecten zoals kijkdozen en tekeningen.

En ja, er zijn ook echte schilderijen te bewonderen. Op nummer 2d tref je Sylvia de Boer aan met olieverfschilderijen. Zij is met haar serie KAIROS een nieuwe weg ingeslagen. Diepte, compositie, kleur en reliëf leiden naar een nieuwe dimensie.

Video en fotografie zijn niet weg te denken in moderne exposities. Op Rondje Kunst vind je fotografie van Suzette Bousema. Door stukken plastic te reproduceren probeert ze grip te krijgen op de enorme hoeveelheid plastic die zich in zee bevindt.

Expositie Prins Mauritslaan 160a

Met opgerold papier bijvoorbeeld, bouwt Marlies Adriaanse grote open-constructies. Ze vervormt ze door in te deuken of er stukken eruit te zagen. Zo ontstaan er bijna organische vormen. Voor Rondje Kunst maakt Marlies zo’n spectaculaire constructie ter plekke en wel op nummer 160a.

En twijfelt  fotografe Monique Brinkhof of ze de dingen mooier zal laten lijken of de waarheid zal laten zien.

Blaadjes uit een boek. Of toch niet. Woorden die achter blijven. Associaties in beelden en vorm. Intrigerende beelden, een kijkje in het hoofd van de maker, Bettina Hönig.

Expositie Van Aerssenstraat 117

De video-installaties van Nicole Donkers zijn zo één, twee, drie niet te omschrijven. Die kun je beter eerst bekijken en je daarna afvragen hoe wij ons eigenlijke gedragen in de virtuele wereld.

Tekeningen van Saskia Tannemaat kenmerken zich door tegenstellingen en conflicten. Fysiek, chaos, troost, scheuren en kwetsbaarheid, zijn zomaar wat woorden die in je op komen als je naar het werk kijkt.

De stillevens van Inge Koetzier van Hooff hangen aan de muur van nummer 117. Het zijn tedere afbeeldingen die met acrylverf op houten panelen en papier zijn aangebracht. Still what? Still lives.

—————

De huizen waar de exposities zijn kun je herkennen aan de borden met het Rondje Kunst logo erop.

De flyer van Rondje Kunst 2018 is hier te downloaden.

Houd Facebook in de gaten voor nieuws over Rondje Kunst: facebook.com/Rondje Kunst Statenkwartier Den Haag

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.