Onverwachts nieuwe medestanders verbod splitsing woningen

De Haagse VVD wil een verbod op het splitsen van woningen. De partij reageert bij monde van raadslid Iris Michels daarmee op een al lang bestaand en steeds omvangrijker wordend fenomeen. Woningen in verschillende Haagse buurten worden in hoog tempo gesplitst. Ofwel opgekocht en in kleinere eenheden onderverdeeld (en verhuurd). 

Huidige praktijk onbeheersbaar

Zelfs in wijken waar het splitsen aan banden is gelegd, gaat deze ongewenste ontwikkeling nagenoeg ongebreideld door. Met als gevolg dat de bewoners de sociale structuur van de wijk in hoog tempo zien afbrokkelen. En ook de leefbaarheid staat enorm onder druk. Waar laat je bijvoorbeeld al die extra auto’s en fietsen?!

Minstens zo ongewenst is dat gezinnen de wijk (moeten) verlaten en naar de randgemeenten verhuizen. Simpelweg omdat er steeds minder huizen zijn waar een gezin met meerdere kinderen in kan wonen.

Totaalverbod lijkt enige “oplossing”

Al net al reden genoeg voor een totaalverbod, aldus de VVD. In ieder geval voor dit moment.

Het bestuur van het Wijkoverleg voegt hieraan toe dat dit initiatief beter had kunnen worden genomen voordat het bestemmingsplan Statenkwartier werd vastgesteld. Al veel langer is door het wijkoverleg zowel ambtelijk als bestuurlijk aangedrongen op een halt aan deze ronduit ongewenste ontwikkeling.

Initiatiefvoorstel ligt nu voor de hand

Nu de VVD zich hiervoor sterk lijkt te maken ligt het in de rede dat de partij ook met een initiatiefvoorstel komt om een halt toe te roepen aan deze ongewenste praktijk.

1 antwoord
  1. Ineke Dijkstra zegt:

    Het Wijkberaad Leyenburg is reeds lange tijd bezig om een algeheel verbod te krijgen op woningsplitsingen. Ook de vele vergunningen aan huisjesmelkers en beleggers die uit commercieel oogpunt woningen opkopen voor wijziging in kamerverhuurbedrijven. De sociale cohesie staat onder druk en daarmee ook de leefomgeving. Er zijn contacten met VVD (Iris Michels), CDA (Michel Rogier) en ChristenUnie/SGP (Judith Klokkenburg) om de (meerdere) bewonersorganisaties te steunen om een einde te maken aan deze praktijken.
    Afz. Ineke Dijkstra, bestuurslid Wijkberaad Leyenburg

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.