Noord-Italiaanse wijnen bekoren flink!

Door: Ferdie Weimar

De aftrap van het nieuwe proef-seizoen vond plaats op 7 september met de Veneto / Valpolicella als regio om het benodigde vocht aan te onttrekken. Er waren 6 dorstigen en dus 6 wijnen te proeven, waarvan 2 wit en 4 rood.

De avond begon verrassend sterk met een witte Soave , een gebied zo’n 20-30 km ten oosten van Verona waar voornamelijk de Garganega verbouwd wordt, een druif die tot de edelsten van Italië wordt gerekend en soms een verrassend goed bewaarpotentieel heeft. Een vaste blendings-partner is de Trebbiano di Soave waarbij de onderlinge verhouding het smaakprofiel bepaalt. De Garganega is ook nog geschikt om een appassimento te ondergaan, waarbij de druiven in kratten in goed geventileerde ruimten te drogen worden gelegd en als deze uiteindelijk gevinifieerd worden, prachtig geconcentreerde zoete wijn oplevert. Dit is de Recioto di Soave en die smaakt alsof er een engeltje over de tong fietst.

De eerste wijn en tevens winnaar was de Pieve Vecchia van Fasoli Gino die het panel subiet de ogen deed opensperren door de fraaie goudgele kleur en mooie tonen van vanille en honing. Een prachtige volle witte wijn, op hout gelagerd, die zijn prijs van € 17.50 waard is en te koop is bij Le Bouchon. De volgende wijn was een Soave Classico van Zenato die duidelijk geen houtopvoeding had genoten, maar unaniem een fors aantal punten kreeg. Zenato is een groot wijnhuis dat altijd erg veel kwaliteit levert voor zijn prijzen en deze Soave is weer een prima voorbeeld. Te koop bij Le Connaisseur voor iets minder dan een tientje.

De Valpolicella is een regio met uitstekende rode wijnen en de amarones zijn terecht beroemd. Het zijn prijzige wijnen maar zelden teleurstellend, met vrijwel altijd een prima prijs-kwaliteit verhouding. Het productieproces via de bovenbeschreven appassimento, waarbij er ook nog eens slechts een minimaal restzoetje mag overblijven, is tijd- en ruimterovend. Het zijn intense en complexe wijnen met soms een heel klein zoetje en een fraaie bitter.  Amarone betekent letterlijk “grote bitter”.

De Ripasso’s zijn zijn stevig gestructureerde wijnen die gemaakt worden door de jonge Valpolicella van het afgelopen najaar te laten passeren over de restmost van de zojuist in januari geproduceerde Amarones. Het ripassare geeft deze wijn extra kracht en structuur.

Er waren deze avond 2 wijnen met gelijk puntental die als goed werden beoordeeld, te weten: de Valpolicella superiore Classico van Farina te koop bij Le Connaisseur voor € 11,90 en de Valpolicella superiore van Zenato die gekocht werd bij Versluis wijnhandel aan de Suezkade voor € 10.

De Farina was volgens het panel iets eleganter waar de Zenato iets voller was, maar beide een heerlijke wijn voor de prijs. Beide eindigden gelijk als winnaars van de rode Valpolicella’s.

We kijken uit naar de volgende proeverij!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.