Nieuwe tram “Avenio” vanaf 7 maart jl. op lijn 11 van de HTM

Maandag 7 maart jl. was het dan zover: de nieuwe tramstellen type Avenio werden voor het eerst ingezet op lijn 11.25493627121_d1806db238_nDeze nieuwe trams lossen de oude vertrouwde trams af, die na ruim 30 jaar het einde van hun levensduur bereikt hebben.
Belangrijk voordeel van de nieuwe Avenio is de gelijkvloerse instap met brede deuren, het comfort, de klimaatregeling en goede reizigersinformatie. Ook voor het Statenkwartier een grote verbetering.25218784529_a3fba497be_n

Naast blijdschap ook ongerustheid

Toch brengt de nieuwe tram voor velen ook zorgen met zich mee. Het tracé moet namelijk vanwege de grotere breedte van de tram op vele plaatsen worden aangepast. Typerend voorbeeld is de ingrijpende reconstructie van het tracé op de Koninginnegracht. De genomen maatregelen daar (gepaard gaande met een forse kap van bomen) zijn voor het CDA aanleiding geweest om in de gemeenteraad aandacht te vragen voor (nog) gevoeliger tracés, waaronder de Scheveningseweg. Ook hier dreigt een forse bomenkap om de nieuwe bredere tram vrij baan te kunnen geven. De reizigersorganisatie Rover deelt de zorgen van het CDA, specifiek ook waar het gaat om smalle straten met tweerichtingsverkeer voor trams, zoals de Zoutmanstraat in het Zeeheldenkwartier.

“Elk voordeel heeft z’n nadeel” is ook hier weer van toepassing. Kortom er is nog aardig wat creatief overleg en denkwerk nodig om ook de pijnpunten van de nieuwe tramstellen met oog en respect voor de omgeving op te lossen.

Foto’s met dan dank aan http://haagstramnieuws.org

3 antwoorden
 1. Bert zegt:

  Wij kijken uit op tram 11 en zijn erg tevreden omdat deze mooie tram geruislozer voorbij snelt. Daarbij zijn deze trams veel geschikter voor mensen met een fysieke beperking.
  N.B. Rover heeft voor de smalle Zoutmanstraat een prima oplossing aangedragen.

  Beantwoorden
 2. Micha zegt:

  Ik kijk ook uit op tram 11. De tram rijdt door onze straat (van Boetzelaerlaan), maar ik ervaar het zeker niet als een verbetering. Doordat de tram zoveel zwaarder is, zijn de trillingen zeer goed te voelen in huis.

  Beantwoorden
 3. Han zegt:

  Helemaal eens met Micha. Voorheen hoorden we de tram niet in kamers aan de tuinkant. Nu wel. Deze tram is veel zwaarder en geeft trillingen. Kinderen worden er nu wakker van.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.