Muzee Scheveningen verrijkt collectie met schilderij Isaac Israels

Twee jonge Scheveningse vrouwen in dracht: dat is de olieverfschets van Isaac Israels die Muzee Scheveningen nu in haar collectie heeft. Het was eerder al tijdelijk in het Muzee te zien tijdens de tentoonstelling ‘Schilderen en wonen op Scheveningen’.

Isaac Israëls, Twee Scheveningse dames, de vriendinnen Arendje Roeleveld en Engeltje Westerduijn, 1934. (Collectie Muzee Scheveningen) (Foto: Muzee Scheveningen)

Een van de bezoekers, de heer Jan Spaans uit Assen, herkende toen op het schilderij zijn moeder Arendje Roeleveld (1909-2008). Gearmd, wandelend over de Boulevard met haar vriendinnen Engeltje Westerduijn (geb. 1903) en Anna Post werden zij door de beroemde kunstschilder Isaac Israels gevraagd voor hem te poseren.

Na het poseren vroeg Israels aan Arendje of hij haar omslagdoek mocht lenen voor de verdere uitwerking van het schilderij. Kort erna in oktober 1934 overleed plotseling de kunstschilder na een aanrijding door een auto op de Koninginnegracht in Den Haag. De omslagdoek heeft Arendje jammer genoeg nooit teruggekregen. Bij navraag bleek het kledingstuk in de erfenis te zijn opgenomen.

In de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag bevindt zich het uiteindelijke resultaat, een uitgewerkte versie in olieverf van de twee Scheveningse jonge vrouwen getooid met de ‘daagse’ muts, gearmd wandelend over de Boulevard. Muzee Scheveningen heeft nu de derde uitgewerkte schets van dit schilderij in olieverf verworven.

Het schilderij zal een prominente plaats krijgen in de vaste presentatie van het museum.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.