Museum Mesdag van Calcar aan de Scheveningseweg

In het Statenkwartier bevindt zich alweer geruime tijd een prachtig museum: dag en nacht geopend en ook nog eens gratis toegankelijk! Weinig mensen kennen het, maar het is beslist de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen. En dat kan gewoon thuis via www.mesdagvancalcar.nl.

Dit webmuseum, opgezet door Rob en Winky Vetter, biedt de virtuele bezoeker van de Scheveningseweg 92 een hoop beeldrijke informatie over de vroegere bewoners van dat pand, het schildersechtpaar Geesje van Calcar en Taco Mesdag (een oudere broer van de zeeschilder). Aan de werken van dit kunstzinnige stel zijn diverse zalen gewijd. Enkele andere zalen tonen werk van hun vrienden en medeleden van Pulchri, Paul Gabriël en Jacob Ritsema. Deze twee schilders woonden vroeger eveneens in onze wijk. Gabriël op het Frankenslag 111 en Ritsema aan de Van Boetzelaerlaan 120.

Ruime aandacht is er in het museum ook voor beeldhouwer en medailleur Fré Jeltsema, vanaf 1910 inwonend op de Scheveningseweg 92 en sinds 1936 – als erfgenaam van Geesje van Calcar – de eigenaar van het huis. Op de leestafel ligt naast andere interessante lectuur een boeiend artikel over Jeltsema’s nogal bizarre jeugdjaren. Ook de diavoorstelling in het speciaal daarvoor ingerichte zaaltje verdient het om bekeken te worden. En vergeet bij het bezoek zeker niet om nog een wandeling door tuin en duin te maken! Toen Taco Mesdag en Geesje van Calcar in de jaren 1880 op de Scheveningseweg 92 hun intrek namen, was de omringende grond daar nog vrijwel ongerept duingebied. Het is door allebei in olieverf vastgelegd.

1 antwoord
 1. K. F. Veenstra zegt:

  L. S. ,

  Ik heb overal geprobeerd een mailadres te vinden van het webmuseum Mesdag van Calcar.
  Ik heb nl een bronzen beeld van Fre Jeltsema in mijn bezit , welke niet in de beeldenzaal staat vermeld.
  Ik zou hiervan graag foto’s willen afstaan voor deze beeldenzaal, maar kan ze niet uploaden via dit bericht.
  Wanneer u mij een mailadres zou willen sturen, dan kan ik de foto’s naar u mailen.

  Mvg.

  Klaas Veenstra
  Groningen
  06-51454844

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.