Mooie Spaanse wijnen zijn doorgaans rood

door Marjan Engels

De wijnproefclub van het Statenkwartier kwam in mei bijeen om Spaanse wijnen te proeven en te beoordelen. De conclusie is duidelijk, ga voor Spaans rood!

Wit

De negen aanwezigen proefden zoals gebruikelijk eerst de witte wijnen. Dat waren achtereenvolgens de Marqués de Riscal Rueda Verdejo 2016 (Gall & Gall), de Hiruzta Hondarrabi Zuri, een muscadet met een prikkeltje van 2014 uit Noord Baskenland (Bosman) en de droge El Parador Verdejo Rueda 2015 (Gall & Gall). Daarna dronken we Lolo, een Albarino druif uit Rias Baixas (Gall & Gall) en de Maurice de Riscal Sauvignon Blanc 2016 (wederom van Gall & Gall). Als beste witte wijn kwam de Marqués de Riscal Rueda Verdejo 2016 uit de bus. Rueda is een historische wijnstreek in Spanje ten noordwesten van Madrid. De kwalificaties van deze wijn waren: “het is zowel fruitig als fris en heeft veel smaak”. De tweede goede wijn was de Lolo. Deze wijn bleek lekker droog en toch smaakvol. Als bonus heeft de fles een mooi etiket. 

Rood

In de categorie rood proefden we een Cune Rioja Cranza (Gall & Gall) en de Marques de la Concordia Rioja Reserva 2011 (gekocht op het vliegveld van Valencia). Deze laatste wijn werd heel verschillend beoordeeld (van heel goed tot middelmatig). Vervolgens genoten we van de Pago Casa Grain Benasal uit de regio Valencia, al vond een aantal aanwezigen deze wijn wat “hoekig” of zelfs “stoffig”. Deze wijn werd opgevolgd door een hele mooie ronde rode wijn: de Dehesa La Granja, Alejandro Fernandez uit 2011. Deze wijn is afkomstig uit Zamora, ten westen van Castilla y León, tegen de Portugese grens aan. Deze wijn was de winnaar van de avond en is verkrijgbaar bij de wijnhandel Van Dop uit Voorburg. 

Na een gezellige avond vol heerlijke kaasjes en andere lekkere hapjes, concludeerden we dat de Spaanse rode wijnen beter zijn dan de witte.

 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.